BIH

Nakon što je MVP objavio da traži nove zaposlenike: Studenti iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara traže da ministar poništi konkurs

Crnadak: Poziv studentima

S.K-G.D

18.2.2018

Asocijacije studenata fakulteta političkih nauka (FPN) iz Banje Luke, Sarajeva i Mostara u narednom periodu formirat će komisiju od po dva člana koja će pratiti konkursne procedure u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Banjoj Luci studenata FPN-a iz Banje Luke i Sarajeva, predstavnik banjalučke Studentske organizacije FPN-a Miloš Kovačević podsjetio je na nedavni slučaj konkursa za prijem službenika u MVP, kojim nije predviđeno zapošljavanje profila s FPN-a, što smatraju nedopustivim, rekao je Kovačević novinarima.

Kovačević je najavio da će studenti tražiti od ministra vanjskih poslova Igora Crnatka da bude potpisan memorandum o saradnji domaćih fakulteta političkih nauka sa MVP-om kako bi studenti mogli biti primani u to ministarstvo.

Predstavnik FPN-a Sarajevo Merima Kovačić upozorila je da sporni konkurs MVP-a nije poništen.

- U MVP-u je potrebna sistematizacija radnih mjesta da bi studenti mogli da nađu posao ili da volontiraju i stažiraju - rekla je Kovačić.

Inače, oglas je raspisan za zapošljavanje sekretara u Odsjeku za ekonomsku diplomatiju, u Odsjeku za Aziju i Afriku, Odsjeku za međunarodno pravne poslove...

- U oglasu je navedeno da je dovoljno završiti bilo koji fakultet, bilo gdje. Kao studenti političkih i društvenih nauka smatramo da smo ovim oglasom diskriminirani. Tako se, dakle, za mjesto sekretara u, recimo, Odsjeku za Aziju i Afriku može prijaviti neko s medicinskog fakulteta, koji zapravo nema prave kvalifikacije za ovaj posao. Tražili smo od ministra Crnatka da oglas poništi. Odgovor nismo dobili, ali je medijima rekao da do toga neće doći i da ne smatra da je ovim oglasom iko diskriminiran - rekao je za „Avaz” Mahir Cvrk iz Asocijacija studenata FPN-a Sarajevo „Spona“.

Crnadak želi jednake aršine za sve

Ministar Crnadak, koji je obećao da će naredne sedmice održati sastanak sa studentima ovih fakulteta, izjavio je, pak, da konkurs neće biti poništen jer je raspisan u skladu sa Zakonom o državnoj službi BiH, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva i javno objavljen na internet-stranici Agencije za državnu službu BiH, te i dnevnim novinama.

- Također, pozivam ove tri studentske organizacije da imaju jednake aršine za sve, jer je čudno da nije bilo njihove reakcije npr. na aktuelni konkurs u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, gdje se za administrativne poslove traži osoba koja je završila fakultet i to isključivo Fakultet fizičke kulture, tzv. DIF - istakao je Crnadak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.