BIH

Cvijanović: Zbog izborne godine moguć zastoj u realizaciji obaveza prema MMF-u

Fena

18.2.2018

Premijerka RS Željka Cvijanović tvrdi da bi moglo doći do zastoja u ispunjavanju obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), budući da je u Bosni i Hercegovini ovo izborna godina.

- RS izvršava svoj dio posla, mada nisam optimist kada je u pitanju ova godina, koja je izborna, da će se bilo šta realizirati. Tu mislim više na druge nivoe vlasti, BiH i FBiH - navela je ona.

U aprilu i maju, kako je precizirala, planirani su novi sastanci s predstvanicima MMF-a te podsjetila da je prvi pregled završen i da je povučena druga tranša.

Na to što je u izvještaju MMF-a navedeno da je snižena progoza ekonomskog rasta, zbog iseljavanja stanovništva, čime se pritišće tržište rasta i umanjuje ekonomski potencijal, Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekla da iseljavanje stanovništva jeste veliki problem, te da se s tim suočava ne samo ova regija, već i drugi prostori.

- Nije potrebna nikakva MMF-ova prognoza, jer su to stvari kojima se inače bavimo – rekla je ona i dodala da kvalificirana radna snaga mora biti dobro plaćena i da se zato Vlada RS usmjerila na realni sektor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.