BIH

Očekujemo strožije mjere bh. izvoznicima u Rusiju

Vlasov: Poštovati Međunarodnu konvenciju

E. HALIMIĆ

19.2.2018

Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije (Rosseljnadzor) očekuje inicijativu sa bh. strane kada je riječ o početku pregovora o ukidanju zabrane izvoza voća na teritoriju Rusije, kazao je ekskluzivno za „Avaz“ zamjenik direktora Rosseljnadzora Nikolaj Vlasov.   

Sjednica sutra

On je naglasio da će, ako predstavnici BiH ne poduzmu određene korake, razmatranje ovog pitanja biti delegirano na neko od narednih zasjedanja Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomske odnose Rusije i BiH.

- Kada bismo morali precizirati neki datum, onda bi to najvjerovatnije bio 20. februar, kada će Komisija imati sjednicu u Sarajevu - kazao je Vlasov.  

Kada je riječ o onome što Rusija očekuje od BiH, Vlasov naglašava da se ne radi o posebnim uvjetima koje postavlja Rosseljnadzor.

- Očekujemo da BiH poštuje odredbe Međunarodne konvencije o zaštiti bilja i to je sve. Tražimo da Uprava BiH za zdravlje bilja provede istragu kako bi se rasvijetlilo ono što se dogodilo prilikom posljednjeg uvoza bh. jabuka u Rusiju – istakao je Vlasov.

Rusija je 22. januara uvela zabranu uvoza jabuka iz BiH, nakon što je otkriveno da je riječ o voću iz Poljske koje je kompanija iz Bijeljine prepakivala.

Proces ocjenjivanja  

Prema njegovim riječima, bh. strana mora prva poduzeti konkretne korake i po hitnom postupku uvesti strožije mjere za izvoznike u Rusiju.

- Nakon toga bit će pokrenut ponovni proces ocjenjivanja bh. fitosanitarnog sistema. Dakle, eksperti iz Rusije morat će ponovo procijeniti sposobnost BiH da poštuje pravila trgovinskih odnosa između naših država. Ako bh. fitosanitarni sistem prođe tu ponovnu kontrolu, tek onda možemo govoriti o nastavku izvoza bh. voća na tržište Rusije - zaključio je Vlasov.

Poštovati striktna pravila  

Vlasov je dodao da se nada da će predstavnici BiH na narednoj sjednici Komisije informirati kolege iz Rusije o uvođenju i provođenju takvih mjera.

- Nužno je da se u ekonomskoj saradnji između naših država poštuju striktna pravila koja je Rusija odredila u pogledu proizvoda koji se mogu plasirati na rusko tržište - kategoričan je Vlasov.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.