BIH

Topčagić: Istjeruje me Fazlić koji je u SDA došao iz Pokreta za Jugoslaviju

Pirić, Topčagić i Alić: Smijenjeni čelnici SDA u Banovićima

A. HADŽIĆ

19.2.2018

Nakon što je preksinoć izglasano nepovjerenje Vladi TK s Begom Gutićem na čelu, glavni povjerenik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona Amir Fazlić uveo je povjereništva u OO SDA u Banovićima, Gradačcu i Sapni, te iz stranke isključio njihove dosadašnje čelnike Elzinu Pirić, Huseina Topčagića i Senada Alića. 

Zaključak Centrale

Za povjerenika SDA Banovići postavljen je smijenjeni Bego Gutić, dok je u Sapni postavljen Rasim Omerović, poslanik SDA u Parlamentu FBiH. Povjerenik u SDA Gradačac bit će Nedžad Bristrić iz Gradačca, široj javnosti do sada nepoznat član SDA.

- Još nismo dobili nikakav akt u vezi s uvođenjem povjereništva u OO SDA Banovići, niti o mom navodnom isključenju. Sve što znam je ono što su objavili mediji. Ja ću poštovati odluke koje budu donesene u skladu sa Statutom i Pravilnikom stranke. Predsjedništvo SDA svojim zaključkom je svojevremeno razvlastilo općinske, kantonalne i regionalne odbore stranke da mogu uvoditi povjereništva bilo kome i tu nadležnost preuzelo na sebe, što ukazuje da Amir Fazlić i KO SDA TK ne mogu uvoditi povjereništva u općinske odbore - kazala nam je Elzina Pirić, predsjednica OO SDA Banovići.

Dosadašnji predsjednik OO SDA Gradačac Husein Topčagić, koji je inače u novoj Vladi TK kao pripadnik SDA struje Mirsada Kukića ostao na mjestu ministra policije, u izjavi za naš list kazao je također da su odluke KO SDA TK o uvođenju povjereništava vanstatutarne i da pojedinac ne može nikoga isključivati iz SDA, već da to čine organi stranke.

Egzekutori i gospoda

- Povjerenik Nedžad Bristrić postavljen je da bude egzekutor, danas mu je naloženo da u roku od 48 sati mene isključi iz SDA. Jučer su na pres-konferenciji Amir Fazlić i oni što su bili s njim slagali javnost da sam i ja isključen iz stranke. S obzirom na to da ja nisam poslanik, pa samim tim nisam ni glasao na sjednici Skupštine u vezi s uskraćivanjem povjerenja Begi Gutiću, mene, prema svoj prilici, isključuju jer sam ostao i dalje na ministarskoj poziciji. Žalosno je da mene iz SDA istjeruje Amir Fazlić koji je u ovu stranku došao iz Pokreta za Jugoslaviju. Svakako ova priča još nije završena - kazao nam je Topčagić.

Senad Alić, smijenjeni predsjednik SDA Sapna, inače predsjednik Skupštine TK, kazao nam je da on nema razloga suprotstaviti se nikakvoj statutarnoj odluci, „ali sigurno neću spustiti ruke i aplaudirati onima koji su doveli SDA u ovakvo stanje”.

- Predsjednik Izetbegović mora znati da su ga slagali Amir Fazlić, Ismet Osmanović i Bego Gutić da imaju većinu u Skupštini TK. Ovo što se događa u SDA je sukob rada i nerada. Postoje oni koji u lakiranim cipelama hodaju oko Izetbegovića i gledaju da isposluju kakav kompenzacijski mandat na listama i oni koji su danonoćno sa narodom. Godinama smo radili za pojedince da prođu na listama, sve u nadi da će ti isti raditi nešto i za svoju bazu iz koje su došli. Nažalost, osim spletkarenja, ništa drugo od njih nismo imali. Sve što su sada napravili u KO SDA TK je borba za pozicije na izbornim listama ove godine i, naravno, borba za stranačke pozicije na predstojećem kongresu stranke - kazao je Alić.


 

Suljkanović: Bitna stabilnost Kantona

Suljkanović čeka zvaničan dokument 

Novoimenovani premijer TK Jakub Suljkanović, inače dosadašnji ministar finansija, za naš list kazao je jučer da ni on nije dobio nikakav zvaničan dokument o isključenju iz SDA.

- Prihvatio sam se pozicije premjera iz dva razloga. Najprije, da ne bi došlo do destabilizacije Vlade, jer to nikome nije u interesu, a zna se da su to neki priželjkivali. Drugi je što sam želio da se provedu projekti koje smo kao Vlada ranije preuzeli. Siguran sam da neće biti ugrožena finansijska stabilnost Kantona. Ja sam u SDA ušao kao zaposlen i profesionalno izgrađen čovjek. Zna se na kojim sve odgovornim funkcijama sam do sada radio i bez obzira da li me neko isključio iz SDA ili ne, ja i dalje ostajem operativac posvećen poslu i realizaciji preuzetih obaveza. Oni koji me poznaju znaju da od mene nikoga neće glava zaboljeti, pošteno ću raditi bio ili ne bio član SDA. Ako neko smatra da to ne trebam biti, prosto mu bilo - poručio je Suljkanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.