BIH

Bosanske brdske konje žele sačuvati od nestanka i zaborava

E. KEVRIĆ

19.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ismet u svojoj ergeli: Ljubavi prema konjima ne nedostaje (Foto: E. Kevrić)


Bosanski brdski konji jedina su bh. autohtona pasmina tih životinja, a od nestanka i zaborava pokušavaju ih sačuvati braća Ismet i Hasib Šćuk iz Jablanice, koji su registrirali ergelu na obali Jablaničkog jezera.

Ismet za “Avaz” kaže kako je ideja potekla od njegovog brata Hasiba, koji gaji veliku ljubav prema ovim plemenitim životinjama.

Brojni planovi

- Sve je kpočelo 2016. godine, kada smo nabavili dvije kobile, a nakon toga još jednu i pastuha. Potom smo dobili jedno ždrijebe i sada ih imamo petero – govori Ismet.

Autohtona pasmina bosanskih brdskih konja danas je vrlo rijetka u našoj zemlji. Ismet kaže da se, prema njegovima saznanjima, na području BiH danas nalaze samo tri registrirane ergele s takvim konjima.

- Nabavili smo ih od Envera Žige iz Visokog, koji ima registriranu ergelu ove naše autohtone vrste konja, a koliko mi je poznato, uz našu ergelu “Jezero”, postoji još jedna ergela u Olovu – ističe on.

Kako bi omogućili posjetiocima i ljubiteljima konja da uživaju u jahanju, Ismet je kazao kako planiraju pripitomiti ove konje i obučiti ih.

- Planovi su pred nama, a ljubavi prema konjima ne nedostaje. Bit će potrebno određeno vrijeme i finansijska podrška. Za sada se posjetioci mogu fotografirati i družiti s ovim prelijepim i plemenitim bićima. Početkom maja očekujemo da se oždrijebe još dvije kobile, što znači da ćemo dobiti još dvije prinove. Samim tim, moramo proširiti i kapacitete za smještaj konja, a i to izuskuje dosta truda i sredstava – kaže Ismet.

Očuvanje i zaštita

S obzirom na to da ovaj posao iziskuje dosta novčanih sredstava, Ismet ističe da im je potreban neki vid poticaja, jer se ipak radi o očuvanju i zaštiti jedne autohtone bh. pasmine konja.

Nadaju se poticaju

- Do sada nije bilo nikakve podrške, a prema mojim saznanjima, na nivou Federacije su, navodno, od prošle godine počeli davati poticaje za uzgoj bosanskih brdskih konja. Daju se nekada krajem ljeta i svakako da ćemo i mi aplicirati – poručio je Šćuk.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.