BIH

Kakav Pjongčang, dođite u Vikiće!

Akrobacije skakača pratilo više od hiljadu gledalaca

A. SADIKOVIĆ

20.2.2018

Nema u bihaćkim Vikićima glamura, ali za običnu raju koja voli sport, zabave ima napretek. Najprije jurnjava na traktorskoj gumi uz muzičke taktove koji baš i nisu za svačije uho, a onda omiljena disciplina - oskudno odjeveni kroz prtinu. Ona je, naravno, aktuelna nakon pokoje čašice ljute. 

S obzirom na više od pola metra snijega na sjeverozapadu BiH, neizbježno lopatanje skakače je toliko osnažilo da im teretana nije ni trebala u pripremi.

- Šta ste vi mislili ko priprema skakaonicu? Ne razbacuju se u Vikićima južnokorejskim milijardama - kažu mještani, organizatori.

Lani je to bilo više od ljubavi na Valentinovo. Ove, tu su demonstracija hrabrosti, smijeha i zabave, kakve sigurno nema ni u Pjongčangu. Sada već popularna vikićka skakaonica sigurno ne okuplja olimpijsku elitu, ali svake godine garantira neobično subotnje poslijepodne. Tako je i u jučerašnjem takmičenju uživalo više od hiljadu gledalaca.

Vikićki skijaši-skakači veoma su hrabri. Zato iz godine u godinu i pomjeraju rekorde skakaonice. Tu hrabrost najbolje je ilustrirala opaska voditelja programa da njihov primjer ne bi slijedio ni za tri krave.

Dugogodišnji poznavaoci krajiške skakaonice tvrde da ni najbolji skakač današnjice, Poljak Kamil Stoh (Stoch) ne bi dosegao maksimalnih četrdesetak metara.

- Ne bi se on snašao kod nas, šta vam je - jedna je od rečenica iz opsežnih analiza mještana.

Na kraju su bihaćki skakači poručili Stohu:

- Dođi iduće godine u Vikiće i pokaži šta znaš.

Nadarević: Skok od skoro 30 metara

Do rekorda od 35 metara nije poletio ovogodišnji pobjednik Nedžad Nadarević, ali mu je i skok od 29 metara i 60 centimetara bio dovoljan da bude najbolji sve do februara 2019. godine. Takmičenje je organizirano i za one mlađe od 15 godina, a prvo mjesto ponosno je osvojio 13-godišnji Mirzet Bunić.

Zalet u šumi

Skakaonica u Vikićima visoka je samo metar i po, a zalet je u šumi. Kažu, skočiti se može i više od 35 metara. Udari vjetra su nebitni. Trenera u skupocjenim jaknama nema, dok samo rijetki skakači sebi mogu priuštiti zaštitnu kacigu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.