BIH

Kako se u SDA obračunava s neistomišljenicima: Ubijali konje, tukli ministre, bacali bombe...

M. AŠČIĆ-S.D

20.2.2018

Bomba bačena na diskoteku Mirsada Kukića, potpredsjednika SDA i donedavnog prvog čovjeka ove stranke u Tuzli, koji je pao u stranačku nemilost zbog smjene Kantonalne vlade, isprobani je recept s istim mafijaškim rukopisom koji se u SDA koristi u obračunu s neistomišljenicima. Ili, pak, onima koje treba upozoriti šta pričaju i kako se ponašaju!

Kao iz „Kuma“

I dok istraga policije treba utvrditi šta se dogodilo u Banovićima, odnosno ko je bacio bombu, a ko je bio meta, cijeli događaj neodoljivo podsjeća na dešavanja iz jula prošle godine kada su na imanju generalnog sekretara SDA Amira Zukića u Visokom, dok se nalazio u pritvoru u KPZ-u Zenica, brutalno ubijen konj i osakaćen pas!

Zukiću su ostavljene i krvave prijeteće poruke, a šokiranu javnost sve je podsjetilo na mafijaške poruke iz filma „Kum“. Zukiću je tada, između redova, poručeno da pripazi šta priča u pritvoru i s tužiocima, posebno kada su u pitanju crni fondovi ove stranke i finansiranje njihove političke kampanje.

Danas, skoro godinu kasnije, policija i Tužilaštvo ZDK iznose nestvarnu tezu - Zukićev konj počinio je samoubistvo (!?), a da nikad nije naređeno ni provođenje zvanične istrage kako bi bile utvrđene sve okolnosti i činjenice. Za sve je znala i obaviještena je i OSA, kojom rukovodi Osman Mehmedagić, kućni obavještajac Bakira Izetbegovića.

Treba napomenuti da su upravo Zukić i Kukić optuženi u predmetu „Bosna“, a oni su se nakon optužbe požalili da su im „sve ovo montirali pojedinci iz stranke“.

Ista sudbina zadesila je i mnoge druge koji su se pokušali otrgnuti iz zagrljaja SDA. Svi koji su to pokušali završili su s ozbiljnim prijetnjama ili su, pak, bivali premlaćeni. Upravo to se dogodilo krajem januara prošle godine kada je u Srebrenici napadnut Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA i jedan od kritičara pojedinih odluka Centrale.

Osim Osmanovića, meta je bio i Sadik Ahmetović, koji je mjesecima upozoravao na nepotizam u režiji Aljoše Čampare, ministra unutrašnjih poslova FBiH, te njegovog rođaka i predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića.

Prijetnje smrću

Osim prijetnji smrću Ahmetoviću i njegovoj porodici, uz poruke upozorenje da će mu ubiti čak i dijete, istrage nikad nisu okončane iako je dokumentirano i snimljeno ko je Osmanovića napao i ko je Ahmetoviću više puta prijetio. Kao i u slučaju  prijetnji Zukiću, o svemu je i tada obaviještena i OSA, ali bez ikakvih rezultata.

 Ko prijeti hapšenjem Konakoviću?

Stranački obračun s neistomišljenicima vidljiv je i u slučaju Elmedina Konakovića. Nakon odluke da napusti SDA, on je u izjavi za naš list jasno poručio da mu se već prijeti i da zbog cijele situacije očekuje čak i da bude uhapšen, uz dobro smišljenu montažu.

Ahmetović: Mene su davili, ali mečka zaigra na svačijim vratima


Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Državnom parlamentu, jučer je novinarima kazao da unutarstranački sukobi nisu nepoznanica u SDA. On je aktuelnu situaciju u tuzlanskoj SDA uporedio s obračunom u Srebrenici prošle godine, kada je, kako je kazao, Hamdija Fejzić, vjerni član SDA, organizirao napad na zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića.

- Vi ste imali priliku vidjeti da su mene davili u Klubu poslanika SDA, da su prijetili da će mi ubiti dijete. Onda ste imali priliku vidjeti da je u kabinetu predsjednika stranke organiziran napad na njegovog zamjenika i da niko od tih ljudi nije sankcionisan. Uspostavljanje takvog metoda vladanja u stranci svojstveno je Izetbegoviću, ali mislim i da mečka zaigra na svačijim vratima - kazao je Ahmetović.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.