BIH

Rukovodioci PSBiH razgovarali s generalnim sekretarom OSCE-a

Fena

20.2.2018

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto, predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić i njihovi zamjenici Šefik Džaferović, Safet Softić i Bariša Čolak razgovarali su danas s generalnim sekretarom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Tomasom Gremingerom (Thomas) koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Na sastanku koji je bio posvećen općoj političkoj situaciji u BiH, stanju reformi i funkcioniranju institucija vlasti, zajednički je ocijenjeno da je uloga Misije OSCE-a u BiH veoma konstruktivna i korisna. S tim u vezi je naglašeno da Misija te međunarodne organizacije uživa povjerenje građana i institucija s kojima OSCE dugi niz godina blisko sarađuje na realizaciji različitih projekata s ciljem njihovog boljeg funkcioniranja.

Također je upozoreno na činjenicu da nekoliko mjeseci uoči općih izbora postoje negativna politička atmosfera i retorika, koje koče rad institucija i ne doprinose bržem provođenju reformi na evropskom i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su iznijeti različiti stavovi u vezi s usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH. S tim u vezi je Greminger naglasio da rješenja moraju biti proizvod dogovora i konsenzusa političara u BiH te dodao da predstavnici međunarodne zajednice mogu pomoći u procesu pregovora, ali neće nametati rješenja.

Izraženo je očekivanje da će u Parlamentarne skupštine BiH uskoro biti usvojen zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti u BiH, koji bi postao bitan instrument u borbi protiv korupcije.

Članovi kolegija oba doma PSBiH uputili su apel visokim zvaničnicima OSCE-a da nastave snažno se angažirati u zaštiti ljudskih prava građana BiH prije svega na planu obrazovanja s ciljem osiguravanja korištenja Ustavom garantovanog prava na naziv maternjeg jezika. S tim u vezi, Greminger je naglasio da će pitanje obrazovanja i dalje biti u vrhu prioriteta Misije OSCE-a u BiH, kao i da će Misija nastaviti da predano radi kako bi onemogućila segregaciju i diskriminaciju djece u obrazovnom procesu.

Potvrđeno je da će Misija OSCE-a ostati angažirana i spremna da pruži svaku vrstu pomoći s ciljem postizanja konstruktivnih i pragmatičnih rješenja koja će biti od koristi institucijama i građanima Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.