BIH

Simfonija s Une: Husnija Malkoč svira šesnaest instrumenata

Malkoč: Ostvaren san

A. SADIKOVIĆ

20.2.2018

Gitara, buzuki, bendžu, balalajka, bosanski saz, turski saz, šargija, albanska ćeftalija, arapski ud, portugalska mandolina, napolitanska mandolina, mađarski citru, prim, bas-prim, lička samica i ukulele, nakon podosta muke i uz pomoć Husnije Malkoča, uspjeli smo nabrojiti sve instrumente posložene u njegovom stanu nadomak Une u Bihaću.  

Ne samo da ih ima i čuva već na svakom od njih svira. I s pravom se može reći - na svakom je pravi virtouz.

Radničke dnevnice

Ljubav prema muzici i gitari počeli su, kako kaže, u vrijeme kada se pojavila sarajevska rok grupa „Bijelo dugme“.

- Bio sam sedmi razred osnovne škole, „Bijelo dugme“ je bljesnulo i ja, kao mlad, „gutao“ sam njihove pjesme, a i Bregovićevu svirku. Počeo sam sanjati samog sebe kako prebirem prstima po gitari. Moj otac bio je zidar i radio je u nekoj obitelji gdje je primijetio ostavljenu gitaru. Tražio je da je kupi. Produžio je nekoliko radničkih dnevnica i gitara je postala moja. Moj se san počeo ostvarivati – prisjeća se Malkoč.


S Bregovićem i Islamovićem: Glavni krivci zašto je zavolio muziku

Tako je krenula životna muzička priča ovog 55-godišnjeg zaljubljenika u Unu, pjesmu i gitaru. Muzika je prevagnula između druge ljubavi - medicine.

- Završio sam srednju medicinsku školu, potom višu ekonomsku, a onda i vojnu akademiju. Kad me neko pita šta sam, ne znam odgovoriti - kroz smijeh priča Husnija.

Stigao je ubrzo i do orkestra u kulturno-umjetničkom društvu, pa su uslijedila i gostovanja, a onda je osnovan rok bend. Međutim, ta simfonija s Une, koja je u njemu živjela, nije mu dala mira. U Beogradu, kasnijih godina, slučajno je čuo buzuki.

- Potrošio sam sve vojničke novce da bih ga cijelu noć slušao, pa sam ga onda kupio i učio – navodi Malkoč.

Brzo učio

Učenje je išlo brzo pa su uskoro izašla i dva CD-a, a Husnijini muzički putevi tekli su dalje.

- U Zenici se mojom svirkom oduševio Omer Pobrić, posebno mojim interesiranjem za saz. Povezao me sa Šukrijom Trakom, jednim od najboljih sazlija i tako je saz stigao u moju muzičku biografiju – govori on.

Slijedi mandolina, i tako redom, gotovo da je teško sve pohvatati. Koliko truda, koliko neprospavanih noći, koliko primjedbi što u kasne sate odjekuju akordi u kući... I niz se zaustavio na šesnaest instrumenata na kojima Husnija svira.

I sve je to djelovalo na djecu, ali i ostale članove porodice. Sinovi su krenuli njegovim putem. A Husnija se s posebnim osjećajem prihvatio podučavanja mladih.


Dio instrumenata iz njegove bogate kolekcije

40 godina od prvog tona

Naljeto će Husnija obilježiti 40 godina na muzičkoj sceni. Kaže da je kao amater ostvario sve o čemu je sanjao. Svirao je s Italijanima, Francuzima, a najdraže su mu pohvale koje redovno stižu od njegovih Bišćana.

Prenosi znanje na mlade

Malkoč danas svira u KUD „Bedem“ iz Bihaća, vodi tamburaški orkestar. I prenosi znanje na mlađe. Kroz školu gitare koju vodi prošlo je više od 130 djece. Najveći broj njih svira gitaru, saz i balalajku.

- To mi je ono najdraže i neću stati. Svaki novi član, svako dijete kojem prenesem tajne sviranja moj su uspjeh i nagrada – poručuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.