BIH

Arnaut: Nadam se da će javnost saznati detalje dogovora SDA-HDZ

Piše: S. D.

20.2.2018

Predstavnički dom PSBiH obavio je raspravu o inicijativi Denisa Bećirovića, poslanika SDP-a, kojom se traži izmjena Ustava u četiri kantona u FBiH, a koje će dovesti do ustavne ravnopravnosti Srba u tim kantonima.

Ukoliko bi inicijativa bila prihvaćena, poziv bi bio upućen nadležnim organima Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona.

Prema tom prijedlogu, navedeni kantoni, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative trebali bi obavijestiti Dom o učinjenim izmjenama.

Osim što se inicijativom traži ustavna ravnopravnost Srba, u njoj se traži da se u ustavima kantona u kojima to nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskog jezika, te latinice i ćirilice.

Tokom rasprave, Damir Arnaut, poslanik SBB-a, podsjetio je poslanike da je nedavno potpredsjednica SDPBiH javno kazala "da je HDZ u dogovoru s SDA podržao budžet tek pod uslovom da se više ne spominje Udruženi zločinački poduhvat i da se ne spominje više bosanski, hrvatski i srpski jezik.“

U tom smislu, Arnaut je konstatirao da je znakovito da se se niko od poslanika SDA nije uključio o raspravi o ovoj temi.

- Šta drugo pomisliti u ovoj situaciji kada se niko iz SDA nije javio za učešće u raspravi o ovoj inicijativi, nego da očito postoji dogovor SDA-HDZ o onome o čemu je gospođa Prlić govorila - kazao je Arnaut, te izrazio nadu da će javnost u narednim danima saznati detalje tog SDA-HDZ dogovora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.