BIH

Anđelić: Komšić želi poraziti Čovića, ignoriranje Izetbegovića preduvjet je za napredak u BiH

Neven Anđelić / Vijesti.ba

Vijesti.ba

21.2.2018

Željko Komšić obznanio je svoju kandidaturu bez konsultacije s "partnerima". Ne postoje nikakvi podaci na čemu je, osim na sopstvenoj želji da porazi Čovića (Dragana, op.a.) zasnovao realnost te kandidature, rekao je u intervjuu za Vijesti.ba Neven Anđelić, jedan od inicijatora Jahorinske deklaracije i profesor međunarodnih odnosa i ljudskih prava na Regent’s University London.

- Izgleda da ni oni ne znaju s koliko će kandidata izaći. Mislim da je jedino sigurno da će imati Srbina kandidata za člana Predsjedništva BiH što je jako dobro iako je svima jasno da ko god on bio, šanse su mu vrlo male. Smatram da bi bilo važno, ujedno i moralno, da SDP predloži Bošnjaka za Predsjedništvo, jer ogromna većina članova i glasača te stranke su iz upravo te etničke skupine. Dolazimo tako u situaciju da je moguće da stranke "ljevice" imaju kandidate za sva tri člana Predsjedništva - kazao je Anđelić. 

- Pri tome, niti jedna od potencijalnih kandidatura nije bazirana ni na kakvom ispitivanju javnog mnjenja, političke strategije, realnih izgleda za uspjeh već će, čini mi se, kandidature biti rezultat unutarstranačkih borbi. Meni je, recimo, zanimljiva mogućnost Lane Prlić kao kandidatkinje za članicu Predsjedništva ili nositeljicu liste za državni Parlament. Mlada žena je u situaciji da stvarno ne vidim mogućnost nacionalističkih hrvatskih partija da joj prigovore na "nedoličnom ili neiskrenom hrvatstvu", ali partija čija je ona potpredsjednica još uvijek je tiha oko takvih mogućnosti - rekao je Anđelić.

- Dakle, nikada ne prihvatiti nikakav poziv za učestvovanje u bilo čemu zajedno s Izetbegovićem (Bakir, op. a.) i ostalima je osnovica za bilo kakav napredak u BiH, naveo je, između ostalog, Anđelić za Vijesti.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.