BIH

Jelena i Kata žive u strahu da će im jalovina zatrpati kuću

Jelena pokazuje mjesto gdje se zemlja obrušava ka kući

H. ČUKLE

21.2.2018

Obilne padavine koje su nedavno zahvatile općinu Fojnica uzrokovale su brojne probleme mještanima. Jelena Cvjetković i njena tetka Kata Taraba iz Bakovića i danas žive u strahu jer se iznad njihove kuće pokrenulo tlo i svaki čas ih zemlja može zatrpati.  

Iznad njihove kuće u vrijeme obilnih padavina pojavio se izvor vode, koji je ubrzo nestao u zemlji, a potom se iznad potpornog zida uz kuću pokrenula jalovina koja je tu deponirana još u vrijeme dok je u Bakovićima bio aktivan rudnik zlata.

Nakon što su se po okončanju rata vratile iz izbjeglištva, Jeleni i Kati donacijama je sagrađena kuća u kojoj sada žive. Jelena kaže da je odavno utvrđeno da je kuća neuvjetna za stanovanje, ali su je one prihvatile jer nisu imale drugog izbora.

- Ne znamo kako se nositi s problemom koji nas je zadesio, noćima ne spavamo. Najavljuju nove jače padavine, a u nama raste strah. Dolazili su iz Općine Fojnica i kazali da se iza kuće ništa ne bi smjelo dirati bez stručnjaka s Geološkog fakulteta u Sarajevu, koji bi trebali ispitati tlo i kazati šta da se dalje radi – govori Jelena.




Jelena s tetkom Katom: Nemamo drugog izbora

Njena želja je da nju i tetku negdje privremeno zbrinu, makar i u jednu sobicu, dok se problem ne riješi.

- Samo da više ne strahujemo i da sa zebnjom ne gledamo u nebo. Nadamo se da će nam neko pomoći - dodaje 71-godišnja Kata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.