BIH

Svjedok na suđenju za zločin u Srebrenici: Ostao sam sam na svijetu

BIRN

21.2.2018

Svjedok Tužilaštva BiH je, u nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Srebrenici, kazao da je 9. maja 1992. vidio zapaljene kuće u selu Rešagići, a da je kasnije saznao da su mu ubijeni supruga i djeca.

Ramiz Hajdarević posvjedočio je da su 9. maja 1992. neke naoružane osobe došle u selo Visočnik te njega i još neke mještane odvele u “Dom u centru Skele”. 

- Kada su nas potjerali na Skelu, vidio sam da su zapaljene neke kuće u selu Rešagići - izjavio je svjedok, pojasnivši da su on i komšije kasnije prevezeni u Srbiju.

Govoreći o svojoj porodici, Hajdarević je istaknuo kako ima saznanja da mu je supruga ubijena 16. maja, kada je zapaljeno i selo, a djeca početkom juna 1992. godine.

- Meni da je saznati za moju djecu… Makar kosti da im nađem. Sam sam ostao na svijetu - rekao je svjedok.

Slavko Milovanović optužen je da je učestvovao u napadu na selo Rešagići i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći. Prema optužnici, napad na Rešagiće desio se 8. maja 1992. godine, a Milovanović je bio pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani.

Svjedokinja Hasnija Hajdarević  ispričala je da je 9. maja 1992. iz Visočnika njen svekar, sa osam drugih osoba, otišao u Skelane na pregovore, ali da se nikada nije vratio. Druge osobe su, prema njenom kazivanju, preživjele.

Ona je izjavila i da su 16. maja 1992. godine došli vojnici, koji su im rekli da moraju ići na sredinu sela, da bi, kad je došla vojska, selo počelo gorjeti.

Hajdarević je navela i da je narednog dana s drugim mještanima otišla u Skelane, odakle su, u konačnici, otišli za Bajinu Baštu u Srbiji.

Suđenje će se nastaviti 7. marta, javlja BIRN BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.