BIH

RTRS kažnjen s 9.000 KM zbog vrijeđanja Bakire Hasečić

S. K.

21.2.2018

Radio televizija Republike Srpske kažnjena je sa 9.0000 KM zbog kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, odlučila je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH. 

Kazna je RTRS-u izrečena zbog priloga, emitiranog 23. novembra prošle godine u Dnevniku 2, a u kojem se, kako su prigovorili gledaoci i nevladine organizacije Mreža za izgradnju mira i Ženska mreža, otvoreno pozvalo na "linč Bakire Hasečić, žrtve ratnih zločina u Višegradu".

Na meti RTRS Bakira Hasečić tada se našla nakon što je, iščekujući presudu Ratku Mladiću ispred Haškog tribunala, reagirala na provokaciju mladića koji je ispred žrtava mahao srbijanskom zastavom.

RAK je, između ostalog, utvrdio da je RTRS plasirao niz ozbiljnih i optužujućih izjava na račun Bakire Hasečić, čije stajalište nije bilo uključeno.

- Tendenciozna upotreba ozbiljnih navoda protiv Hasečić od strane voditelja u najavi i novinara u okviru samog priloga, kao i uključene izjave pojedinih sagovornika u prilogu, doveli su do neobjektivnog i jednostranog prikaza obrađene teme, te samim tim i nepravičnog tretmana Hasečić u programu RTRS-a - navedeno je u obrazloženju RAK-a.

Istaknuto je također da je RTRS Bakir Hasečić prikazao isključivo u negativnom svijetlu, kao osobu "koja je dobro poznata po antisrpskim stavovima i govoru mržnje".

- Ovakav način portretiranja pojedinaca u medijima, u ovom slučaju Bakire Hasečić kao žrtve rata, od strane novinara/urednika je potpuno neprihvatljiv i suprotan svim načelima profesionalne novinarske struke – ocijenio je RAK.

Bakira Hasečić je, istaknuto je, ovim prilogom RTRS potpuno degradirana, povrijeđeno je njeno ljudsko dostojanstvo, a demonstriran je krajnje nepravičan tretman pojedinaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.