BIH

Danas nastavak pregovora o Izbornom zakonu: Na stolu presuda "Ljubić", Mostar, izborni prag...

Arnaut: Konstruktivna uloga

S. DEGIRMENDŽIĆ

22.2.2018

Zajednički sastanak predstavnika svih parlamentarnih stranaka iz FBiH , s predstavnicima međunarodne zajednice o izmjenama Izbornog zakona BiH trebao bi biti održan danas u Sarajevu.  

Do zajedničkog sastanka dolazi nakon niza bilateralnih susreta predstavnika Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država s predstavnicima SDA, HDZ-a, SBB-a, DF-a, te SDP-a, koji je u međuvremenu najavio izlazak iz ovih pregovora.  

Na dnevnom redu, između ostalog, naći će se Odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Bit će govora o prijedlozima za izbor Doma naorda FBiH, o izbornom pragu, te izborima u Mostaru.

Damir Arnaut, pravni ekspert koji u ime SBB-a učestvuje u ovim pregovorima, potvrdio je za „Avaz“ prisustvo današnjem sastanku.

- Mi od samog početka igramo kreativnu i konstruktivnu ulogu u tom procesu, sa fokusom na dugoročnu korist po sve građane BiH. I iz tog razloga nemamo strpljenja za nadmudrivanje jednostranim prijedlozima, u čemu prednjače HDZ i SDA, ili pak nepromišljenim izjavama o "povlačenju" iz pregovora, što je prije par sedmica najavio SDP. Svi trebaju slijediti naš pristup ukoliko zaista žele rješenje - kazao je Arnaut.

Kompromisno rješenje  

Bariša Čolak iz HDZ-a, koji je do sada učestvovao u pregovorima o ovom pitanju za “Avaz“ je kazao da će danas biti van zemlje, te da neće moći prisustvovati sastanku. Međutim, kazao je da će HDZ imati svog predstavnika na današnjem sastanku, te da se nada kompromisnom rješenju. Izrazio je očekivanje "da se ispoštuje odluka Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.