BIH

Prvi značajniji uspjeh u dobivanju dozvole za izvoz crvenog mesa u EU

Fena

23.2.2018

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je izjavio da su nadležna tijela Evropske komisije Bosni i Hercegovini odobrila Plan praćenja rezidua za crveno meso (meso goveda, ovaca i svinja), što je prvi krupan korak u procesu odobravanja izvoza i ove posljednje vrste mesa u Evropsku uniju.

- Već nekoliko godina Ured za veterinarstvo BiH i nadležna inspekcijska tijela i službe iz Republike Srpske i Federacije BiH vrše pripreme i implementiraju planove praćenja rezidua kod živih životinja i sirovina životinjskog porijekla, a za provođenje ove aktivnosti Vijeće ministara svake godine iz budžeta osigurava sredstva od 550.000 KM. Slijedi uvrštavanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja koje imaju odobren Plan praćenja rezidua - izjavio je ministar Šarović.

Naglasio je da je nakon dobivanja dozvole za izvoz u EU proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, odnosno krompira kao najosjetljivije vrste, stvoren važan preduvjet za skoro dobivanje dozvole i za posljednju vrstu mesa i proizvoda životinjskog porijekla, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.