BIH

Odlukom CIK-a FBiH dijeli se na dvije etničke izborne jedinice

S današnje konferencije za medije

Avaz.ba

23.2.2018

Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost i Naša stranka usvojili su zajedničku izjavu i zaključke povodom donošenja Odluke Centralne izborne komisije o načinu izbora delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Kako je navedeno, ova odluka je neustavna, diskriminatorna i dijeli FBiH na dvije etničke izborne jedinice.

Ovakvom odlukom nijedan Hrvat iz Sarajevskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona ne bi mogao biti izabran u Dom naroda PFBiH, kao i nijedan Bošnjak iz Posavskog, Livanjskog ili Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Na ovaj način u izborni sistem BiH uvela bi se neustavna rješenja, s elementima diskriminacije. Time se dodatno derogiraju dosadašnje presude Suda za ljudska prava u Strazburu, kojima su utvrđene brojne diskriminacije u postojećem izbornom zakonodavstvu BiH.

Ustav FBiH i Ustav BiH jasno kažu da se do potpune provedbe Aneksa 7 mora primjenjivati popis stanovništva iz 1991. godine, pa bi CIK, pozivanjem na popis iz 2013. godine zapravo izvršio legalizaciju etničkog čišćenja, stavljajući se time iznad Ustava.

- CIK nema nadležnost da bilo kakvim svojim odlukama propisuje broj i strukturu delegata Doma naroda. Osim protuustavnog djelovanja, CIK očigledno sebe vidi i kao instituciju koja se može staviti iznad Zakona - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ove četiri stranke pozvale su i sve druge političke stranke, organizacije i pojedince da se uključe u borbu za jednakost svih građana na teritoriji cijele BiH.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.