BIH

Fuad Čibukčić: Smanjit ćemo ovisnost KS o prirodnom plinu iz Rusije

A. NUHANOVIĆ

23.2.2018

Fond za zaštitu okoliša FBiH, s direktorom Fuadom Čibukčićem (SBB) na čelu, pokrenuo je 130 projekata u Federaciji BiH, od kojih su mnogi generacijski, kapitalni projekti i u prvom su redu u korist građana.S direktorom Čibukčićem, kojem je nedavno Upravni odbor odobrio izvještaj o radu te istakao njegov historijski rekord u prihodovnoj strani postignut u 2017. godini, razgovarali smo o toplovodu Kakanj-Sarajevo, rješavanju vodosnabdijevanja prijestonice BiH, projektu „Čista Miljacka“...

 Izvrsna ideja

Možete li nam pojasniti ulogu Fonda u rješavanju problema vodosnabdijevanja Sarajeva?

- Ponosni smo što aktivno učestvujemo u pripremnim aktivnostima kapitalnih projekata, pa i „Master plana vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo“, čija je novelacija potrebna radi definiranja narednih koraka za konačno rješavanje ovog problema. Na nedavnom sastanku s predstavnicima „Elektroprivrede BiH“ došli smo do ideje da se tokom realizacije projekta na izgradnji akumulacijskog zahvata na Crnoj rijeci gradi i mali energetski objekt te bi se, osim dodatnih količina vode za ljetno prihranjivanje vodotoka sliva Bosne oko Sarajeva, proizvodile i određene količine električne energije.Već odavno smo spremili tekst ugovora s Kantonom Sarajevo, još od posjete premijera KS s resornim ministrima u avgustu prošle godine. Još čekamo na potpisivanje. S ovim je povezan i projekt „Čista Miljacka“, koji će obuhvatiti niz aktivnosti zaštite vodotoka KS, i to ne samo rijeke Miljacke nego i Zujevine, Željeznice, Dobrinje i konačno rijeke Bosne.  

Nedavno ste posjetili Termoelektranu Kakanj, a bilo je riječi i o toplovodu. Može li uskoro početi prva faza realizacije?

- U okviru projekta „Snabdijevanje toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva“ ističemo svoj doprinos u kontekstu efikasnog korištenja energije i poboljšanja kvaliteta zraka. Fond je sufinansirao izradu Studije opravdanosti, organizirao javnu prezentaciju rezultata studije i aktivno učestvuje u daljnjoj implementaciji.Prije nekoliko dana sam s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo obišao TE Kakanj i na licu mjesta smo se uvjerili da je već sada više od 300 megavata toplinske energije s blokova 5 i 6, jednostavno, neiskorišteno, umjesto da njome zagrijavamo Kanton Sarajevo, ali i dijelove ZDK, općine Ilijaš, Visoko, Breza i proširimo daljinsko zagrijavanje Kaknja. Svjedoci ste ovih dana kako je sve učestalija tema ovisnost Kantona Sarajevo o prirodnom gasu iz Rusije ili njegovom transportu kroz RS. Izgradnjom toplovoda, barem što se zagrijavanja najvećeg dijela domaćinstava tiče, ne bi se ovisilo o ovakvim prijetnjama.

Moram biti potpuno iskren i kazati da je ideju o ovom kapitalnom projektu još prije četiri godine izrekao gospodin Fahrudin Radončić. Iako su neznalice osporavale ovu izvrsnu ideju, uz pomoć Fonda i „Elektroprivrede BiH“ sufinansirana je studija koja je kroz angažman naše najveće pameti u ovoj struci izašla u kvalitetan dokument na više stotina stranica, te koji potvrđuje potpunu opravdanost projekta toplovoda sa socioekonomskog i okolišnog aspekta. Cilj svih naših napora na ovim velikim projektima je da građanima bude bolje i da oni u prvom redu imaju koristi od njih.


Jeftinije grijanje

 Šta znači ovaj projekt u smislu cijene grijanja i smanjenja zagađenosti zraka?

- Fond je spreman sufinansirati izradu projektno-tehničke dokumentacije i istražnih radova i kako sam u razgovoru od prije nekoliko dana saznao, ubrzo bi „Elektroprivreda BiH“ mogla objaviti tender za izradu ovog dokumenta. Tada ulazimo i u realizaciju projekta. Teško je nabrojati sve prednosti ovog generacijskog projekta, ali, radi ilustracije, reći ću vam da bi građani Sarajeva i već pobrojanih općina imali tri puta jeftinije grijanje, bile bi pogašene 33 kotlovnice samo u gradu Sarajevu i ovim projektom smanjili bismo emisiju ugljendioksida za nevjerovatnih šest miliona tona, podigli stepen iskoristivosti sagorjele tone uglja u TE Kakanj na 78 posto. Također, obezbijedili bismo tržište EPBiH i time direktno osigurali isplativost investicije nabavke i instaliranja kogenerativnog Bloka 8, čime bi se stekli uslovi za gašenje dotrajalih i okolišno škodljivih blokova 5, 6 i 7.

 Projekti u Mostaru, Bihaću, Gradačcu...

 Koliko ste uradili po pitanju zaštite voda?

- Od kapitalnih projekata čija je realizacija u toku, a koji se sufinansiraju sredstvima Fonda, izdvajam Projekt odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bihaću, izgradnju glavnog kanalizacionog kolektora Grada Mostara, koji svrstavam u generacijske projekte. Potom, rekonstrukciju i dogradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu, izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u Širokom Brijegu.

Fond je finansirao i izradu Studije utvrđivanja područja podložnih eutrofikaciji i osjetljivih na nitrate u FBiH, glavnog projekta daljinskog grijanja za gradsko i prigradsko područje općine Banovići. Cijeli je niz drugih, jednako važnih projekata u Tuzli, Zenici, Sarajevu...

Čestitke Ureda za reviziju

- Prije desetak dana na saslušanju pred zajedničkom komisijom Parlamenta FBiH predstavnici Ureda za reviziju doslovce su kazali kako skoro nisu imali slučaj da jedan revidirani subjekt u roku od samo 60 dana potpuno ispuni sve zahtjeve iz konačnog izvještaja i javno nam dali ocjenu odličan te čestitali na postignutom. Dakle, u samo 60 dana potpuno smo ispunili sve zahtjeve koji se ogledaju u 27 mjera i Fond radi i živi u potpunosti usaglašen sa zahtjevima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.