BIH

Jusko za Avaz.ba: Ovo je skandal, poruka je jasna

Jusko: Drago mi je zbog uspostave ove linije

E. MASLO

23.2.2018

U Mostaru je danas predstavljena aviolinija "Croatia Airlinesa" između Mostara i Zagreba, no ova svečanost nije prošla bez velikog skandala.

Naime, državni ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko nije dobio poziv organizatora da prisustvuje zvaničnom predstavljanju međunarodne linije, a istovremeno, prisustvovao je državni ministar Hrvatske Oleg Butković.

Poruka je jasna, ministar BiH nije poželjan na otvaranju međunarodne linije u čijoj je direktnoj ingerenciji ovakva aktivnost, kazao je ministar Jusko za Avaz.ba kada smo ga upitali za komentar.

Svečani događaj

- Prije svega, drago mi je zbog uspostave ove linije i što se i na ovaj način povezuju Zagreb i Mostar i želim da se nastavi raditi i s drugim aerodromima gdje nema takve konekcije. Što se tiče neprisustvovanja u Mostaru, od jutros sam dobio na desetine poziva zašto kao ministar nisam bio prisutan na mjestu koje je direktna ingerencija ovog ministarstva. Kad vas neko ne pozove na jedno ovakvo otvorenje, jasna je poruka da niste poželjni. Pozdravljam prisustvo mog zamjenika, ali najmanje što je trebalo je da državni ministar bude prisutan - kazao je Jusko za Avaz.ba.

Dodao je da bi se rado odazvao jer se radi o jednom svečanom događaju, s jedne strane, a s druge zato što je u Mostaru bio prisutan i hrvatski ministar Butković. 

- Pored ovoga, sigurno bi imali priliku da razgovaramo o nekim drugim temama. Pitanje koje treba postaviti organizatoru je zašto nisam bio, a komentari velikog broja ljudi koji su me pozvali su jedinstveni. Kada vas neko ne pozove na ovakvu manifestaciju, signal je jasan – niste poželjni. Za mene ne postoji nijedno drugo opravdanje i ne može mi niko reći da je to protokolarna greška ili bilo koja druga, nego jasna poruka – rekao je ministar Jusko. 

Na pitanje kakva bi bila reakcija u Hrvatskoj da se sve ovo desilo u toj zemlji, na ovakvom jednom događaju da bude prisutan ministar BiH, a ne i državni ministar, odgovorio je:

Ne bih htio da govorim u ime svojih kolega iz druge zemlje, ali odgovorno tvrdim da bi sigurno bila oštra reakcija, ne bi ostali blagonakloni. Rekli bi da je ovo skandal jer na mjestu gdje trebaju biti dva državna ministra, pozovete ministra iz druge zemlje, a ne pozovete svog - kazao je on.

Nepotrebna reakcija

Prema dostupnim informacijama, organizator svečane promocije bio je Ured gradonačelnika Mostara.

- Žao mi je jer do sada nijedna saradnja nije bila na tom nivou da bi bila ovakva reakcija. Ovo je nepotrebno i baca sjenu na mnoge stvari koje su dobro urađene, naročito između BiH i Hrvatske kada su u pitanju ova dva ministarstva - kazao je ministar Jusko.

Svečanosti su, uz hrvatskog ministra, prisustvovali i ministar komunikacija i veza Federacije BiH Denis Lasić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te dopredsjednica Hrvatske privredne komore Mirjana Čagalj i predsjednik Uprave "Croatia Airlinesa" Jasmin Bajić.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.