BIH

Kako je Zvizdić zaposlio svastiku

Piše: E. Trako

23.2.2018

Kantonalno javno komunalno preduzeće „Sarajevogas“ postalo je učmalo gnijezdo nepotizma i stranačkog zapošljavanja visokopozicioniranih kadrova SDA, otkriva „Dnevni avaz“. Svastike, kćerke, snahe, rođake, braća, sestre visokopozicioniranih kadrova SDA uhljebili su se uz pomoć ove stranke na razne pozicije u ovom preduzeću, koje ukupno broji 300 zaposlenih.

Podobni članovi

Tako je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u sektor Pravnih, kadrovskih i općih poslova uhljebio svoju svastiku Amiru Tanović. Kako „Avazovi“ izvori iz ovog preduzeća ističu, u posljednja dva mjeseca nije raspisan nijedan konkurs, a zapošljavanje je obavljano po principu „dovođenja za ruku“.

U „Sarajevogasu“, u tehničkom centru u Rajlovcu, zaposlen je i Amir Sarajlić, brat Asima Sarajlića, potpredsjednika SDA. Nadalje, Samir Kurtović, predsjednik Nadzornog odbora „Sarajevogasa“ i predsjednik Kantonalnog samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, u „Sarajevogas“ je zaposlio suprugu Emiru Kurtović.

Nedžad Ajnadžić (SDA), načelnik općine Centar, koju je Bakir Izetbegović proglasio važnijom od deset drugih, u „Sarajevogas“ je zaposlio kćerku Anelu Ajnadžić. Nakon što je odradila pripravnički staž, ostala je u preduzeći i nastavila raditi.

U ovom preduzeću zaposlena je i Dženana Zukan, kćerka inspektora Sulje Kasapovića, rukovodioca Sektora za inspekcijski nadzor, obavještavanje i istrage – pomoćnika direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića.

Šlag na tortu

I za kraj, kao šlag na tortu, Nihada Glamoč, direktorica „Sarajevogasa“, koja nam je zvanično i potvrdila da su sve ove osobe uposlenici preduzeća, sestra je Eneide Kapetanović, vlasnice apoteke „Dina“. A Eneida Kapetanović supruga je Jasmina Kapetanovića, predsjednika Upravnog odbora Kliničkog centra Sarajevo.

Prema zapisniku sa sjednice UO Kliničkog centra Sarajevo od 6. januara 2016. godine, Jasmin Kapetanović glasao je da Sebija Izetbegović bude direktorica Kliničkog centra Sarajevo...

300 radnika, 30 šefova...

Frapantan je i podatak da na 300 uposlenih „Sarajevogas“ ima oko 30 šefova, podšefova. Odnosno, njegova unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta namještena je tako da mjesta za podobne članove stranke uvijek negdje ima.

Izmišljaju se radna mjesta. Naprimjer, šef službe plana i analize ili šef općih poslova, koordinatora. Nadzorni odbor ima tri člana, Skupština tri i Odbor za reviziju tri...



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.