BIH

Lidija Korać za Avaz.ba: Izjave Hadžiabdić su demagogija, to je neodgovorno i neprofesionalno

Piše: A. TIRO

23.2.2018

Prava bura nezadovoljstva podigla se oko sadržaja prijedloga odluka o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. 

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je na današnjoj konferenciji za novinare svu odgovornost prebacila na stručne službe. 

Nekadašnja predsjednica CIK-a Lidija Korać je za Avaz.ba kazala kako je skrivanje iza stručnih službi i prebacivanje odgovornosti na iste neprofesionalno, neodgovorno, a nije ni kolegijalno.

- Kada radite tako važan posao morate biti spremni preuzeti odgovornost za ono što nije dobro urađeno, kao što ste spremni preuzeti pohvale za ono što je dobro. Ovo što smo imali danas priliku čuti od predsjednice CIK-a, ne da nije dobro, nego je i primjer kako ne treba raditi i kako se u kriznoj situaciji ne komunicira s javnošću. Svakome je jasno da državni službenici koji su zaduženi za pojedine oblasti unutar istih, na ovako značajnim pitanjima rade samo, ukoliko dobiju nalog od pretpostavljenog, a to je CIK u cjelini ili neko od članova. Sigurna sam da bez takvog naloga niko iz stručnih službi samostalno nije pripremio predložena rješenja. To je metod rada svake institucije - rekla nam je Korać.

Neko mora biti odgovoran

Istakla je da je na pitanje nemogućnosti implementacije izbornih rezultata upozoravala još prije godinu dana.

- Predložena rješenja koja smo imali priliku vidjeti u medijima u direktnoj su suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH. Zbog toga CIK nema mandat da svojom odlukom uređuje sastav Doma naroda prema popisu iz 2013. godine, budući da se Ustav Federacije referira na popis stanovništva iz 1991. godine. Na nemogućnost implementacije rezultata izbora 2018. godine upozoravala sam prije godinu dana. Tada su u CIK-u rekli da oni imaju rješenje i da će skladno odredbama člana 10.12. Izbornog zakona utvrditi sastav Doma naroda. Danas smo čuli da tome i nije baš tako. Ukoliko CIK, ipak pristupi donošenju Odluke ona će zasigurno biti protuustavna, a za to, ukoliko do toga dođe, neko mora biti odgovaran - napominje naša sagovornica.

Naglasila je kako se odmah nakon odluke Ustavnog suda BiH u predmetu po apelaciji Bože Ljubića CIK moralo pristupiti analizi odluke.

- Smatram da se odmah nakon Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu po apelaciji Bože Ljubića CIK trebalo pristupiti analizi Odluke i ugraditi ustavno-pravnu analizu i utvrditi sa ustavno-pravnog aspekta posljedica te Odluke na izborni proces i implementaciju izbornih rezultata i mogućnost utvrđivanja sastava Doma naroda, te nakon toga zauzeti stav i upoznati javnost. Tako to rade profesionalne i nezavisne institucije, prije svega stručne - kazala nam je Korać.

Bez podrške drugih

Na kraju je kazala kako je predsjednica CIK-a na konferenciji za novinare bila sama i nije imala podršku ostalih članova.

- Ovo je bio još jedan u nizu neuspjelih pokušaja CIK a. I zar nije neobično da na konferenciji za novinare predsjednica Irena Hadžiabdić nije imala podršku ostalih članova. Koliko sam vidjela bila je sama. Tako da ne znamo da li je izrečeno stav predsjednice ili institucije. U svakom slučaju bio je to neuspio pokušaj. Neka izađu pred javnost i kažu da li imaju rješenje za popunjavanje Doma naroda zasnovano na Ustavu i zakonu, ili ne. Građani ove zemlje to moraju i trebaju znati. Sve što smo danas imali priliku čuti je čista demagogija i neuspio pokušaj prebacivanja odgovornosti na stručne službe, medije, i sve oni koji opravdano i s punim pravom pitaju i traže odgovore na pitanja koja određuju, po mome mišljenju, budućnost Federacije i države. Pa danas smo čuli da je važnije kako je radni materijal došao u javnost, nego neustavna rješenja koja sadrži. To jednostavno nije normalno - zaključuje Korać.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.