BIH

BiH skinuta sa "sive liste" FATF-a

Plenarna sjednica FATF-a

Piše: E. H.

23.2.2018

Naša država je konačno skinuta sa "sive liste" Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca (FATF), odlučeno je to na plenarnoj sjednici ove organizacije u Parizu.

To ustvari znači, da su u potpunosti otklonjeni problemi sa kojima se susreću privredni subjekti posebno u platnom prometu između banaka u BiH i banaka u inostranstvu, te da su otklonjeni svi problemi sa kojima se naši građani susreću prilikom bilo kakvih finansijskih transakcija s inostranstvom.

Skidanje sa "sive liste" FATF-a znači da je naša država u potpunosti otklonila sve nedostatke koje je u svom sistemu imala u vezi sa borbom protiv pranja novca i finansiranja terorizma.


Podsjećamo, FATF je u junu 2015. godine usvojio Akcioni plan za BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, u svrhu harmonizacije sistema sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Od tada je donoseno 20 zakonskih i podzakonskih propisa na državnom i entiteskom nivou, ocijenjenih od strane FATF-a kao potpuno usklađenih sa standardom ove organizacije.

Nakon uspješnih aktivnosti koje su u toku 2015. godine realizirane, BiH još u septembru 2015. godine skinuta i sa sive liste MONEYVAL-a i stavljena na redovan režim izvještavanja o napretku MONEYVAL-a kao i druge zemlje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.