BIH

Kukić ostavio SDA i bez zastave!

Zgrada Općinske organizacije SDA prije i poslije skidanja zastave

Autor:E. SKOKIĆ

23.2.2018

Dva ili tri dana nakon smjene Vlade Tuzlanskog kantona, isključenja Bege Gutića iz OO SDA Banovići, i Općinska organizacija te političke stranke promijenila je svoju adresu i pogled na svijet oko sebe u svom nekadašnjem neosvojivom bastionu.  

U banovićku SDA, čije je sjedište desetljećima bilo u Radničkom domu, ne ulazi se više sprijeda, već od ove sedmice samo straga ili, narodski rečeno, otpozadi.

Patriota i vizionar

Prethodno je s prednje strane Radničkog doma, koja je u vlasništvu Rudnika mrkog uglja Banovići, na čijem je sindikalnom čelu Mirsad Kukić, najprije skinuta zeleno-bijela zastava SDA, potom i svjetleća reklama, a trenutno na tu stranku u Banovićima podsjeća samo limena tabla, koja će, također, biti skinuta i premještena s druge strane zgrade.

Sve se to događa u najjačem bastionu SDA, gradu iz kojeg je 2014. godine pred 30.000 ljudi u predizborni boj krenuo Bakir Izetbegović, a koji u posljednjim medijskim istupima prijeti isključenjem iz stranke Mirsadu Kukiću.

Za sada Kukić ne odgovara na Izetbegovićeve prijetnje, niti se eksponira u javnosti nakon posljednjih događanja u Tuzlanskom kantonu. No, oni koji ga dobro poznaju, znaju da u džepu ima člansku iskaznicu SDA s brojem 007, a ostaje da vidimo hoće li se SDA s Izetbegovićem na čelu tek tako riješiti “tajnog agenta”, patriote i vizionara, kako su ga često oslovljavali u ranijim medijskim istupima.


Kukić: Ima iskaznicu 007

U prošlu subotu smijenjena je Vlada TK, s Begom Gutićem na čelu, ali prije smjene izvršne vlasti Općinska organizacija SDA Banovići isključila je Gutića iz stranke.

Povjerenik za TK Amir Fazlić kasno uvečer imenovao je Gutića za povjerenika u Banovićima, ali je, sudeći prema razvoju situacije, upitno hoće li i kada Gutić ući u novootvorene stražnje kancelarije SDA u Banovićima.

Ne radi faks

Načelnik općine Midhat Husić, koji je i sekretar OO SDA, u izjavi za „Avaz“ rekao je da je ugovor Općinske organizacije sa zakupodavcem istekao te da je novootvorena kancelarija već u funkciji. No, izgleda da još nije proradio faks na koji treba stići odluka povjerenika Fazlića o uvođenju Povjereništva, a vidjet ćemo i hoće li poštari potrefiti pravu adresu, odnosno vrata, trenutnog sjedišta stranke.

Fazlić nije dobio mandat da uvodi povjereništva 

- Naša odluka o isključenju Bege Gutića je statutarna, a njihova odluka o uvođenju Povjereništva u OO Banovići nije. Povjerenik Amir Fazlić nije dobio mandat da uvodi povjereništva. Gutić, naravno, ima pravo na žalbu, a konačnu odluku donosi Sud časti SDA. I mi imamo pravo na žalbu na uvođenje Povjereništva u OO SDA Banovići, pa ćemo sačekati odluke o žalbama - kaže Husić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.