BIH

Joksimović: Srbija će pomoći BiH na evropskom putu

Agencije

23.2.2018

Ministrica za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Banjoj Luci da je Srbija kao trenutni lider u procesu evropskih integracija konstruktivna i spremna da pomogne susjednim zemljama i naglasila da će srbijansko ministarstvo pomagati i dalje BiH na pripremi odgovora za upitnik Evropske komisije.

Srbija je tu i Srbija je konstruktivna i hoće da svoju ulogu lidera u procesu zajedno sa Crnom Gorom, onako kako je strategija i prepoznala, ispuni na pravi način - rekla je Joksimović na konferenciji "Zapadni Balkan i članstvo EU - jača regionalna saradnja u cilju bržeg procesa EI", koja se održava u Banjoj Luci. 

Ona je čestitala kolegi Igoru Crnatku na upornosti i dosljednosti u namjeri da organizira ovu konferenciju i pored poteškoća koje su postojale.

Joksimović je navela da biti trenutni lider u procesu evropskih integracija za Srbiju znači i dodatnu obavezu da "svima drugima, našim susjedima, zemljama sa kojima želimo da imamo najbolje moguće odnose pomognemo u svakom pogledu, i tehničkom i političkom i mi smo to i do sada radili". 

Ona je naglasila da je Ministarstvo za evropske integracije u prethodnom periodu mnogo pomagalo i pomagat će i dalje BiH na pripremi odgovora za upitnik Evropske komisije.

Nadam se da ćete dolaskom i predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera iduće sedmice, moći da predate upitnik i to će zaista otvoriti jednu novu prespektivu i za BiH - istakla je Joksimović i dodala da je vrlo važno nakon objavljivanja strategije proširenja, što će i predsjednik komisije doći u region. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.