BIH

Šiljegović: Imamo odliv kadrova iz Oružanih snaga BiH

Fena

24.2.2018

Parlamentarni vojni komesar Boško Šiljegović je u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju (FENA) upozorio na odliv kadrova iz Oružanih snaga BiH što, kako kaže, mora biti zabrinjavajuće.

- Mislim da nam profesionalna vojna lica napuštaju Oružane snage iz razloga što nisu riješena osnovna statusna i materijalna pitanja. Dakle, neko ko ima malu plaću vjerovatno ide da traži veću - kazao je Šiljegović, koji je prošle sedmice ponovno imenovan za parlamentarnog vojnog komesara. 

Regionalno prepoznatljivi

Govoreći o ulozi parlamentarnog vojnog komesara, napominje da smo postali i regionalno prepoznatljivi.

- Dakle, u regionu jedino BiH ima zaštitnika ljudskih prava profesionalnih vojnih lica i kadeta - istaknuo je Šiljegović. 

Napomenuo je da je dosadašnja praksa bila takva da je on sa svojim timom najčešće bio na terenu.

- Te terenske posjete, gdje živimo bar jedan dan ili nekoliko dana s profesionalnim vojnim licima i pripadnicima na lokaciji je prava slika stanja u Oružanim snagama. Tu se mogu vidjeti teškoće s kojima su suočeni komandanti i profesionalna vojna lica. Plan u nekom narednom periodu je upravo takav - terenske posjete, terenske posjete, terenske posjete - kazao je Šiljegović.

Dodao je da je kancelarija parlamentarnog vojnog komesara otvorena, te da nikoga nisu vratili "ni telefonski, ni elektronski, ni fizički".

U dosadašnjem periodu imali su raznih pritužbi, prosječno 100 godišnje.

- Volio bih da imamo 500 pritužbi, a da ih 490 nije osnovano. Kad imamo 100, a za 80 od njih postoji neki osnov za pritužbe, pokazujemo određenu dozu zabrinutosti - kaže Šiljegović.

Ono na šta su se u prethodnom periodu žalila profesionalna vojna lica je napredovanje u službi, činovanje, ocjenjivanje itd. Tu uvijek imaju pritužbi.

- Ono što je dobro jeste da smo s Ministarstvom odbrane taj proces izdigli na jedan veći nivo transparentnosti, tako da smanjujemo broj pritužbi - navodi parlamentarni vojni komesar.

Napomenuo je da su u proteklom periodu imali problem ishrane i da je "on još uvijek aktuelan, zbog teškoća oko javnih nabavki itd".

Postoji, navodi Šiljegović, problem materijalno-tehničkih sredstava i materijalnih sredstava.

- Sve nam to sad uzrokuje jednu pojavu koja je, kažu, i regionalno i državnički vezana. Imamo odliv kadrova iz Oružanih snaga BiH i to mora biti zabrinjavajuće. Mislim da nam profesionalna vojna lica napuštaju Oružane snage iz razloga što nisu riješena osnovna statusna i materijalna pitanja. Dakle, neko ko ima malu plaću vjerovatno ide da traži veću - kazao je Šiljegović.

Poštivanje pravilnika

Dodao je da u narednom periodu moraju urediti poštivanje pravilnika o unapređenju i vođenju kroz karijeru. Dakle, naglašava Šiljegović, oni moraju znati šta mogu očekivati u Oružanim snagama za godinu, dvije, pet, deset, "ta neizvjesnost njima daje mogućnost da odlaze".

Napomenuo je da ima odličnu saradnju sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost BiH, te da često idu u zajedničke posjete. 

Po njegovim riječima, saradnja s Ministarstvom odbrane i Zajedničkim štabom je vrlo profesionalna, kao i saradnja s Generalnim inspektoratom.

- Potvrda takvog zajedničkog rada Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, parlamentarnog vojnog povjerenika, Parlamentarne skupštine BiH je ta da je ženevski DIKAF (Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga) prošle godine donio odluku da Bosni i Hercegovini dodjeljuje da bude domaćin i organizator Svjetske međunarodne konferencije ombudsmena za oružane snage 2019. godine. To je vrlo afirmativno za BiH i za kancelariju parlamentarnog vojnog povjerenika, kao i za Ministarstvo odbrane BiH - smatra Šiljegović.

Istaknuo je da će sve učiniti da ovaj trend zaštite ljudskih prava profesionalnih vojnih lica bude na dosadašnjem nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.