BIH

Lista najkorumpiranijih država svijeta: BiH najgora u regionu

Piše: J. BAJRAMI

24.2.2018

Svjetska koalicija za borbu protiv korupcije, Transparency International, objavila je indeks o korupciji u svijetu za 2017. godinu.

Kako ističe koalicija, većina zemalja jako malo je napredovala u borbi protiv korupcije, iako analize pokazuju da novinari i aktivisti u državama s visokom stopom korupcije svakodnevno riskiraju svoje živote u nastojanju da se taj problem riješi.

Indeks analizira stanje u 180 država prema nivou korupcije u javnom sektoru, te ih rangira na skali od 0 do 100, pri čemu je 0 visoko korumpiran, a 100 označava državu gdje je nivo korupcije sveden na minimum. 

Ovogodišnji indeks otkrio je da je prosječna ocjena svih država 43 boda. 

Loš rezultat, nažalost, nije iznenađenje.


Ove godine Novi Zeland i Danska imali su najbolje rezultate - 89 i 88 bodova. Sirija, Južni Sudan i Somalija imale su najslabije rezultate - 14, 12 i 9 bodova. 

Iznenađujuće je ipak da je agencija za zapadnu Evropu kazala da ima relativno dobre rezultate, s prosječnim rezultatom od 66 bodova. 

Bosna i Hercegovina je, prema ovom izvještaju, najlošija od zemalja regiona po korumpiranosti, te sa 38 bodova zauzima 91. mjesto.

Srbija se nalazi na 77. mjestu s 41 bodom, Hrvatska je na 57. mjestu sa 49 bodova, dok je Slovenija sa 61 bodom na 34. mjestu.

U analizi se navodi da je od 2012. godine nekoliko zemalja značajno poboljšalo svoj indeks, uključujući Obalu Slonovače, Senegal i Ujedinjeno Kraljevstvo, dok se stanje u Siriji, Jemenu i Australiji pogoršalo.


Dalja analiza rezultata pokazuje da zemlje s najmanjom zaštitom za medije i nevladine organizacije (NVO) imaju najvišu stopu korupcije. 

Transparency International ističe rezultate Komiteta za zaštitu novinara. 

Prema podacima koje je prikupio Komitet, u posljednjih šest godina u državama gdje je stopa korupcije visoka, odnosno koje imaju 45 bodova ili manje, ubijena su 74 novinara.

- Nijedan aktivista ili novinar ne bi trebao strahovati za svoj živote kada javno govori o problemu korupcije. S obzirom na trenutne pritiske na civilno društvo i medije širom svijeta, moramo učiniti više da zaštitimo one koji su dovoljno hrabri da progovore - ističe Komitet za zaštitu novinara.

Rezultate svih država možete pogledati na zvaničnoj stranici Transparency International.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.