BIH

Hajrić: Prisustvovat ću centralnom obilježavanju Dana nezavisnosti BiH u Sidneju

Avaz.ba

24.2.2018

Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Mirza Hajrić demantirao je navode Đemile Gabrijel (Gabriel) koji su objavljeni u "Dnevnom avazu" pod naslovom "Ambasador Hajrić nije se pojavio na obilježavanju Dana nezavisnosti BiH u Australiji".

Njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti: 

- Centralno obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti na nivou Australije, zakazano je u organizaciji Australsko-bosanskohercegovačkog centra u Leppingtonu kod Sidneja. Tu sam pozvan i na toj ću svečanosti učestvovati. Nisam potvrdio učešće na prijemu koji je za teritoriju Novi Južni Vels organizirala počasna konzulica za Novi Južni Vels Đemila Gabrijel, tako da to nikako nije mogao biti 'skandal', kako urednik implicira u nadnaslovu teksta. Za moje nepojavljivanje na tom prijemu postoje najmanje tri razloga: 

- Prijem je zakazan u petak u vrijeme džuma-namaza, pa mu je prisustvovalo desetak građana Bosne i Hercegovine, uglavnom ženskog pola,

- Poziv za prijem počasna konzulica BiH je Ambasadi BiH uputila na engleskom jeziku. To smatram neprimjerenom provokacijom i ranije sam gospođu Gabrijel obavijestio da ću odgovarati na korespondenciju na službenim jezicima u BiH,

- O pozivu na prijem sam pravovremeno obavijestio MIP i tražio instrukcije – koje nisam dobio.

Ne ulazeći u detalje netačnosti objavljenih u "Avazu" (za koje autorica teksta ne snosi odgovornost jer je povjerovala informacijama počasne konzulice, a nije ih provjerila sa mnom kao drugom stranom), ilustrovat ću konkretnim primjerima:

- U tekstu stoji da je prijemu u Sidneju prisustvovala i premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan (Gladys Berejiklian), što nije istina. Premijerka Beredžikijan je u službenoj posjeti SAD u sklopu delegacije australskog premijera Malkolma Turnbola (Malcolm Turnbulla). Na fotografijama sa prijema od 23. februara, objavljenim na društvenim mrežama, počasna konzulica je u crnoj haljini, a na fotografiji s premijerkom koju je objavio "Avaz" je u bijeloj.

- U tekstu počasna konzulica tvrdi da je „ambasador Hajrić zabranio organizatorima da je pozovu na svečanost povodom Dana državnosti", a na fotografijama sa svečanosti počasna konzulica sa suprugom sjedi za susjednim stolom od stola za kojim sjedi ambasador.

- Primili smo u više navrata primjedbe australskog MIP-a da se počasna konzulica predstavlja kao profesionalni generalni konzul i da se tako predstavlja i van teritorije Novog Južnog Velsa, na šta je već upozorena, a i ovaj prijem je organizirao „Consulate General of Bosnia“... čak bez Hercegovine.

Toliko o tačnosti informacija koje o sebi i svom radu u bh. sredstvima informiranja plasira počasna konzulica za Novi Južni Vels Đemila Gabrijel - napisao je Hajrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.