BIH

Plakalo: Posjeta Junkera važna prekretnica na putu BiH ka EU

Fena

25.2.2018

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo ocijenio je danas da predstojeća posjeta predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) Sarajevu predstavlja jednu od najvažnijih posjeta stranih zvaničnika u posljednjih nekoliko godina, što je čini važnom prekretnicom na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Također je poručio da je potrebno prestati sa svim "sadašnjim i budućim zapaljivim retorikama". 

- Predstojeća posjeta predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, kao i visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federike Mogerini, te evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hana najavljuje snažniju podršku Evropske unije Bosni i Hercegovini u narednom periodu, ali i obavezu da se svi jače okrenu ka evropskom putu, reformama, te da se izbjegnu konflikti bilo kakve vrste, kao i retorike koje mogu dovesti do podizanja tenzija unutar Bosne i Hercegovine, što ne predstavlja samo opasnost po regionalnu, već i po stabilnost same unije - kazao je Plakalo za Fenu.

Izborna je godina, naveo je on, stoga ne čudi rast zapaljivih i opasnih retorika i poteza sa svih strana. Međutim, isto tako bosanskohercegovačke institucije pokazale su da je moguć puni kapacitet rada i ispunjavanja obaveza prema Evropskoj uniji i u samoj izbornoj godini, što svakako pokazuje i finalizirani upitnik na pitanja Evropske komisije koji će predsjedniku Junkeru biti uručen prilikom njegove posjete Sarajevu. 

- Važno je istaknuti da, kada postoji politička volja i saglasnost svih političkih predstavnika, procesi donošenja i implementiranja svih odluka su brži i jednostavniji. Naravno, mnogo je toga što Bosna i Hercegovina još mora ispuniti u procesu reformi koje se zahtijevaju iz Brisela, i stoga svi društveno-politički segmenti trebaju dati svoj doprinos tome, jer je to jedan veoma težak i kompleksan proces - izjavio je Plakalo.

Predsjednik Evropske komisije Junker i evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) danas počinju balkansku turneju. Prva tačka posjete Junkera je Makedonija, gdje se sastaje s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom i predsjednikom Đorđom Ivanovom. Junker i Han danas će posjetiti i Tiranu. 

Visoki zvaničnici EU u ponedjeljak i utorak će boraviti u Beogradu, a u srijedu im se u posjeti BIH i Kosovu pridružuje i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.