BIH

CIK ispituje ko je sklopio ugovore s Mujanovićem: Ko je dao mesaru 20 miliona KM

S.Kurt

25.2.2018

Centralna izborna komisija (CIK) zatražila je od Ministra vanjske trgovine, ali i još nekoliko institucija, da dostave podatke o tome jesu li sklopili ugovore o javnim nabavkama s kompanijom „Mujanovići“ Vogošća, odnosno jesu li koristili usluge ove kompanije i u kojem iznosu.

Revizija stranaka

Kako „Avaz“ saznaje, CIK-u su ovi podaci potrebni zbog revizije godišnjih finansijskih izvještaja stranaka koje su primile donacije „Mujanovića“.

- Centralna izborna komisija BiH, u skladu s članom 10. stav (1) Zakona o finansiranju političkih stranaka, obavezna je izvršiti reviziju finansiranja svih političkih stranaka - piše u zahtjevu koji potpisuje predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Je li CIK zainteresiran samo za (eventualno) poslovanje kompanije „Mujanovići“ s ministarstvima i drugim državnim institucijama, jučer nismo uspjeli saznati. Zbog vanredne konferencije za novinare kratko nam je poručeno da odgovor sačekamo do ponedjeljka, ali i da je „obiman posao tražiti spis koji je upućen jer su dokumenti potrebni za reviziju brojni“.

Mujanović: Dobro poznat javnosti

Kompanija „Mujanovići“ u vlasništvu je Murisa Mujanovića, dugogodišnjeg intimusa, neki kažu i kuma predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića. Sam Muris Mujanović javnosti je dobro poznat po nekoliko afera - između ostalog po doniranju bolesnih junica povratnicima u istočnu Bosnu, na čemu je, prema dokumentaciji, zaradio 5,6 miliona maraka od četiri institucije.

U proteklih šest godina, kako smo već pisali, Izetbegovićev prijatelj dobio je najmanje sedam miliona KM za 12 ugovora za isporuku mesa i mesnih proizvoda.

Parlamentarcima i poljoprivrednicima Mujanović je poznat nakon što je u maju prošle godine u Parlamentu, spreman i na fizički obračun, poručio da će „pet familija vladati Bosnom još sto godina“.

Begovske porodice

Nakon što je krajem januara na vidjelo izašlo da je u Tursku iz BiH preduzeće „Mujanovići“ izvezlo nekoliko tona zaraženog mesa, javnost nije dobila informacije kako je baš ovaj mesar dobio ekskluzivni posao.

Jedini koji je javno progovorio jeste delegat Kluba Hrvata u Domu naroda BiH Mario Karamatić, koji je utvrdio da je u protekle dvije godine u Tursku izvezeno mesa u vrijednosti većoj od milion eura.

- To je lijepo funkcioniralo slijedom ideje da se napravi deset begovskih porodica koje će rukovoditi BiH bez ikakvih procedura. Tako Muris Mujanović, koji ima jednu mesnicu, dobiva posao vrijedan 20 miliona eura. U ovoj zemlji je bitno biti kućni prijatelj Bakira Izetbegovića i Šemsudina Dedića i dobit ćete posao izvoza u Tursku - rekao je Karamatić, a niko ga nije demantirao.

Prepolovile se članarine

Prema izvještaju koji je SDA predala Centralnoj izbornoj komisiji za period od 1. maja do kraja oktobra 2016. godine, stranka je mnogo manje zaradila od članarina, dobila iz budžeta, prihodi od imovine su manji. Indikativno je samo da su prilozi pravnih lica u 2016. veći za čak šest puta nego godinu ranije!

Prema dostupnim podacima, ukupni prihodi SDA u 2015. bili su 4.049.363 KM, s tim što su prihodi iz budžeta iznosili skoro 3,3 miliona. Te godine SDA je od članarina prihodila 95.524 KM. Godinu kasnije, 2016., prihodi stranke bili su 2.697.750 KM. Doduše, iz budžeta je SDA dobila 1,91 milion KM. Prihodi od članarina pali su na 51.475 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.