BIH

Boračka organizacija u Foči zakazala proteste i traži smjenu Izeta Spahića

Al. B .

25.2.2018

Boračka organizacija u Foči za 28. februar je najavila protestno okupljanje zbog izjava predsjedavajućeg SO Foča Izeta Spahića, izrečenih na sjednici Skupštine Općine Foča u septembru prošle godine. 

Javni poziv da im se pridruže tokom okupljanja i protestne šetnje do zgrade u kojoj će tog dana zasjedati lokalni parlament, upućen je i građanima i drugim udruženjima.  

U razgovoru za ''Avaz'' Spahić pojašnjava da je na sjednici 27. septembra 2017. samo ispravio krivi navod jednog od odbornika SDS-a koji je kazao da je Radovan Karadžić najveći i najbolji političar svih vremena. 

– Rekao sam kako nemam običaj da repliciram, pogotovo sa pozicije koju obnašam, ali s obzirom na izrečeni krivi navod odgovorio sam da je Radovan Karadžić najveći zločinac, a što je dokazano i presudom Haškog tribunala – kaže Spahić.



Nakon toga, Boračka organizacija Foče dva puta je pismeno tražila da se u dnevni red sjednice uvrsti Spahićeva smjena, njihovi dopisi proslijeđeni su svim političkim subjektima, ali s obzirom na to da smjenu predsjedavajućeg može inicirati najmanje trećina odbornika u SO, a da takve spremnosti nije bilo, zahtjevi su odbijani. Umjesto smjene, SO Foča se zadovoljila osudom Spahićeve izjave. 

– Mislim da je ovo inicijativa opozicije iz NDP-a i SDS-a, ali nije isključeno da to neće podržati i neko iz pozicije, iako se svi izjašnjavaju da ne podržavaju ovu priču. Opoziciji ovo služi kao tema koju pokušavaju staviti na sto, jer je nakon izbora došlo do njenog potpunog rasula i osipanja – dodaje Spahić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.