BIH

Bukvarević je počinio još jedno krivično djelo

Protesti će najvjerovatnije biti organizirani u ovom mjesecu

Piše: E. HALIMIĆ

25.2.2018

Federalno ministarstvo za pitanja boraca FBiH, uprkos tužbi obespravljenih boraca Armije RBiH, počelo je s podjelom rješenja o isplati jednokratne novčane pomoći prema Sporazumu o rješavanje socijalno-statusnih pitanja branilaca i članova njihovih porodica.  

Jedan od potpisnika tog sporazuma i podnosilac tužbe protiv Vlade FBiH i resornog ministarstva Ibrahim Hasanović kaže da se radi o još jednom krivičnom djelu.

Pravo žalbe

- Tužbu smo podnijeli Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo prošle sedmice. To je krivično djelo, jer se isplata pravda našim sporazumom u kojem se ne navodi jednokratna novčana pomoć. Čak i oni koji su odbijeni, nemaju pravo žalbe. Ali, 90 posto boraca koji su se prijavili, ranije je koristilo pravo na stambeno zbrinjavanje, stoga nisu ni mogli dobiti ovu pomoć, pa ih je resorno ministarstvo prevarilo - kaže Hasanović.  

Dodao je da Vlada i ministar Salko Bukvarević kupuju socijalni mir u izbornoj godini.

 


Bukvarević: Teške optužbe

- Od toga nema ništa, mi na svojim spiskovima već imamo više od 6.700 časnih boraca i građana koji će s nama izaći na masovne proteste. Protesti će, najvjerovatnije, biti ovog mjeseca, a sve ovisi o tome kada ćemo dobiti povratnu informaciju iz Tužilaštva. Kada izađemo na proteste, dolazimo pred Vladu FBiH s novim i rigoroznijim zahtjevima – poručio je Hasanović. 

Biračko tijelo

Prema njegovim riječima, svi koji su dobili odbijenice za jednokratnu novčanu pomoć masovno se pridružuju organiziranju ovog boračkog bunta u FBiH.

- Sedam miliona KM koje je za naše potrebe odobrio Parlament FBiH najvjerovatnije je već potrošeno, a da nijedan od nas koji je ležao pred Vladom FBiH prošlog ljeta nije dobio ni marku. Oni su sve uradili kako bi zadržali SDA biračko tijelo i napravili novu jedinstvenu boračku organizaciju od posebnog značaja za FBiH - smatra Hasanović.

Žele zadržati vlast, ali tu su se zeznuli  

Hasanović poručuje da upravo zbog podjele jednokratnih novčanih sredstava sve više boraca želi u proteste.

- Žele zadržati vlast, ali tu su se zeznuli - zaključio je Hasanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.