BIH

U region stigao hladni sibirski val: Na Bjelašnici jutros izmjeren -21 stepen

A. S.

26.2.2018

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak, 26. februar, u Bosni i Hercegovini najavljuju oblačno sa snijegom. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 20 centimetara. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Krajini, sjevernim i zapadnim područjima Bosne mogući su i jaki udari vjetra brzine 40 do 50 kilometara na sat. Temperatura zraka uglavnom između -10 i -4, na jugu zemlje između -3 i 1 stepena.

- Na Bjelašnici je jutros izmjeren minus 21 stepen. I to je najniža izmjerena temperatura jutros. Radi se o vrhu Bjelašnice. Što se tiče snijega, na Bjelašnici ga ima 190 centimetara, u Bihaću 85, Ivan-sedlu 52, Mrkonjić-Gradu 34... - kazao je jutros za Avaz.ba meteorolog Ibrahim Hadžismajlović. 

Hladni utorak

U utorak, 27. februara, u Bosni oblačno sa snijegom. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 15 centimetara. U Hercegovini slab snijeg u sjevernim i istočnim područjima. Moguće je smanjenje oblačnosti na jugu i jugoistoku Hercegovine. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -10 i -5, na krajnjem jugu zemlje između -4 i 0 stepeni.

U srijedu, 28. februara, u Bosni oblačno, lokalno sa slabim snijegom. U Hercegovini pretežno vedro. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -15 i -10, na jugu od -7 do -3 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -8 i -5, na jugu zemlje između između -2 i 1 stepen.

Prvog dana marta, u četvrtak, očekuje se novo naoblačenje s juga koje će uvjetovati nove snježne padavine u drugoj polovini dana. Na krajnjem jugu zemlje kiša. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. 

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -16 i -10, na jugu od -7 do -3 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -4 i -1, na jugu zemlje do 3 stepena.

Vrijeme u regionu

U Crnoj Gori će u ponedjeljak biti pretežno oblačno i hladno. U većem dijelu zemlje povremeno snijeg, ponegdje i mećava.

Vjetar umjeren do jak, na udare povremeno i olujne jačine sjeverni i sjeveroistočni, u drugom dijelu dana u slabljenju.

Jutarnja temperatura zraka -15 do 0, najviša dnevna -12 do 5 stepeni. 

U Hrvatskoj početkom nove sedmice bit će još hladnije nego u nedjelju, uz povremeni snijeg, i na kopnu i na moru. I dalje će biti vjetrovito, na Jadranu i uz olujnu buru, na udare mjestimice i orkansku, a na kopnu je ponegdje moguća mećava, uz stvaranje snježnih nameta.

Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačan, uz povremeni snijeg i stvaranje novog snježnog pokrivača debljine oko 5 centimetara, pa i veće. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, mjestimice s jakim udarima, a temperatura će od jutarnjih -10 do -6, porasti do vrijednosti između -6 i -3 stepena.

U Srbiji će danas biti oblačno sa snijegom, vjetrovito i veoma hladno, s temperaturom ispod nule.

Vjetar umjeren i jak, istočni i sjeveroistočni. Najniža temperatura kretat će se od minus sedam do minus četiri, a najviša od minus pet do minus dva stepena.

U Beogradu će biti oblačno sa snijegom, vjetrovito i veoma hladno, sa stvaranjem i povećanjem visine snježnog pokrivača. Vjetar će biti umjeren i jak, istočni. Najniža temperatura će biti minus šest, a najviša minus tri stepena.  

U Srbiji će do četvrtka biti veoma hladno s ledenim danima. U utorak i srijedu očekuje se mjestimično slab snijeg, a u noći između srijede i četvrtka kratkotrajno razvedravanje. U četvrtak će ponovo doći do naoblačenja sa snijegom. U Beogradu se predviđa slično vrijeme u istom periodu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.