BIH

Demobilisani oboljeli borac Armije BiH moli za pomoć na minus osam stepeni Celzijusa

Osmanović: Na dijabetes stigla tromboza, pa gojaznost ( H.Čalić)

H.ČALIĆ

26.2.2018

Najhladnijeg dana ove zime, jutros na minus osam stepeni Celzijusa, u glavnoj gračaničkoj ulici nema prosjaka. Nisu došli zbog hladnoće. No, teška nevolja i bolesti, koje su se naredale kao na traci, natjerale su 40-godišnjeg demobilisanog borca Armije BiH Fahrudina Osmanovića, iz romskog naselja “Veseli brijeg” iz Škahovice, da ispruži ruku i moli dobri narod za pomoć.

Osmanović je cijeli rat bio u rovu, branio je državu kada je trebalo. Danas je obolio, a nikakvih primanja nema. Prvo je dobio dijabetes, pa je na insulinu, onda je stigla tromboza, noge su buknule, pa se kreće uz pomoć štaka. Tada je došla gojaznost, pa je sada težak više od 200 kilograma. Zbog toga ga slabo ko može staviti u automobil i povesti kući. 

Krajem prošle godine provedena je akcija prikupljanja novca za operaciju ovog borca. On se nada uspješnoj operaciji zakazanoj za april ove godine.

- Kako i sami vidite, jutros je hladno, ja sam morao doći i moliti ovaj narod da pomogne. Hvala Bogu ljudi, kada me vide, odazivaju se, daju neko marku, neko dvije, neko deset. Znaju mene ljudi, znaju kako sam se borio za ovu zemlju. Najteže je s “Veselog brijega”, našeg romskog naselja, udaljenog od Gračanice tri kilometra u jednom prvacu doći u grad na štakama, pa se nazad vratiti. Ali mora se, nema druge - kazao je Osmanović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.