BIH

{OTKRIVAMO /} Čampara i Salihović zataškali nelegalnu trgovinu jajnim ćelijama?!

Čampara i Salihović

E. HALIMIĆ

26.2.2018

Na adresu svih relevantnih pravosudnih institucija u državi 18. februara stigla je anonimna prijava u kojoj se, kako se navodi, razotkriva „kriminal državnog tužioca Dubravka Čampare, njegovog brata i ujedno ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare i smijenjenog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića“.   

Podobni tužilac

- Problem borbe protiv trgovine ljudima u BiH i očit neuspjeh Salihovićevog tužilaštva neophodno je posmatrati iz ličnog ugla. Salihović i njegovi podobni tužioci, među kojima je i Dubravko Čampara, nažalost su u navedenoj problematici napravili katastrofalne posljedice, a rezultati su poražavajući. Također, interesantno je navedenu problematiku posmatrati kroz dva predmeta, zbog kojih bi bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović trebao odgovarati - navodi se u prijavi.

Prema daljnjim navodima, prvi sporni predmet je onaj protiv ginekologa Envera Pehlića, kojeg su pripadnici SIPA-e uhapsili 14. marta 2012. zbog optužbi za trgovinu ljudima.

- Nakon potpunog pravosudnog fijaska, Pehlić je oslobođen optužbi, a Salihovićevo tužilaštvo predmet je prebacilo u nadležnost Tužilaštva USK, koje je zbog neosnovanih optužbi i potpunog odsustva bilo kakvih dokaza 23. decembra 2013. godine zatvorilo slučaj - istaknuto je u prijavi.

Dodaje se da je drugi slučaj neuspjele borbe protiv trgovine ljudima, za razliku od prvog, vodila Federalna uprava policije, ali je i taj predmet okončan, tačnije zataškan, ne zbog nedostatka dokaza, već ''ličnog interesa tužioca Dubravka Čampare“.

Nelegalan izvoz

- Predmet je posebno interesantan jer su se FUP-u obratile uposlenice kompanije „Euromedical“, koje su učestvovale u nezakonitim radnjama. One su policiji ponudile svoja saznanja i konkretne dokaze da se genetski materijal iz BiH, tačnije zdrave jajne ćelije i embriji, nelegalno izvoze iz naše države u Tursku, Italiju i Grčku, kao i da je u pitanju očita trgovina ljudima - pojasnio je anonimni prijavitelj.


Faksimil prijave koja je upućena na adrese svih relevantnih pravosudnih institucija u BiH

U prijavi se dodaje da su saznanja ukazivala na to da se, osim trgovine ljudima, vrši i nelegalni promet medikamenata iz Turske u BiH, a lijekove je lično donosio doktor Nahit Karabejoglu (Karabeyoglu). 

- Granična policija BiH je pripadnicima FUP-a ustupila saznanja kada tačno dr. Karabejoglu treba sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo da bi pripadnici FUP-a pripremili njegovo hapšenje. Naravno, shodno procedurama, istražitelji su obavijestili i tužioca Čamparu i tu je nastao problem. Istražitelji su priču sa svim detaljima prenijeli tužiocu Čampari, međutim, on im je poručio da se obrate tužiteljici Jasmini Gafić. Službenici policije tako su i postupili, ali nakon toga dr. Karabejoglu nije sletio na aerodrom u Sarajevu. Nikome u tom trenutku nije bilo jasno zašto - pojašnjeno je. 

Saslušani doktori  

Dodaje se da je u daljnjoj istrazi izvršen i pretres prostorija kompanije „Euromedical“ te su prilikom pretresa u kartonima pacijenata pronađeni dokumentacija i protokoli na ime Maide Baščaušević-Čampara i njenog supruga Dubravka Čampare, zajedno s uplatnicama i medicinskom dokumentacijom. 

- Naravno, protokoli porodice Čampara u navedenoj klinici razlikovali su se od drugih jer su imali enormne popuste na cijene medicinskih tretmana. Interesantno je da je u navedenoj istrazi saslušano nekoliko pacijenata i doktora, među kojima je bio i doktor Fahrudin Kulenović. Međutim, ostalo je nejasno jesu li ispitani ili saslušani doktori poput Murata Ozela, Ahme Kapetanovića i Kerima Begića. Dok ono što je potpuno jasno i poznato jeste da nije saslušana Maida Baščaušević-Čampara iako je to bilo procesno obavezno, a u spisima nema ni njenog kartona - naglašeno je u prijavi. 

Penzionisani nepodobni pripadnici FUP-a


Aljoša Čampara: Smijenio nepodobne

- Zbog svega navedenog, smijenjeni su i penzionisani pripadnici FUP-a Edin Vranj i Faris Sijerčić, koji su zagovarali da se objektivno provede istraga. Njihove smjene dogodile su se dolaskom na funkciju ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare. Vranj i Sijerčić su ušutkani na način što je Vranj smijenjen s pozicije i premješten, a potom i penzionisan, baš kao i njegov kolega Sijerčić - navodi se u prijavi. 

Poliklinika „Euromedical“ u stečaju od 30. novembra 2017.  

- Općinski sud u Sarajevu, stečajni sudija Edina Bučan, rješavajući po prijedlogu da se otvori stečajni postupak nad imovinom privrednog društva Privatna zdravstvena ustanova Poliklinika „Euromedical“, na ročištu održanom 30. novembra prošle godine donio je odluku da otvori stečajni postupak. Za stečajnog upravnika imenovan je Enver Šoškić iz Sarajeva - navodi se u odluci Općinskog suda u Sarajevu.

Edin Vranj: Izuzeta je medicinska dokumentacija na ime jednog od državnih tužilaca  


Vranj: Sjećam se detalja jer to bio prvi takav slučaj u BiH

Bivši načelnik Sektora kriminalističke policije Federalne uprave policije (FUP) Edin Vranj za „Avaz“ je kazao da se sjeća detalja u vezi s Poliklinikom „Euromedical“ i predmetom koji je vodio FUP.   

- Sjećam se da je i finaliziran predmet, i to krivičnom prijavom, podnijeli smo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom Tužilaštvu BiH, jer je to tužilaštvo vodilo ovaj predmet. Kako je dalje išlo procesuiranje, ne mogu da se sjetim, samo znam da je to bio jedinstven i prvi slučaj takve vrste. Nikad do tada nije rađen takav slučaj i tad je i nama bio specifičan predmet - pojasnio je Vranj. 

Dodao je da je u slučaj bio upleten i jedan turski doktor te da se razmišljalo o njegovom hapšenju, ali da je on bio nedostupan organima gonjenja u BiH. 

- Izvršen je i pretres prostorija „Euromedicala“ na Ilidži i tom prilikom je izuzeta medicinska dokumentacija. Među tom dokumentacijom bio je i medicinski karton na ime jednog od državnih tužilaca - naglasio je Vranj. 

Prema njegovim riječima, nakon tog pretresa, nastavljena je istraga i bilo je dosta pretresa i pronalaženja određene dokumentacije koja je dosta pomogla u istrazi, a sve se tiče te prethodno oduzete medicinske dokumentacije iz „Euromedicala“. 

- Ništa posebno nisam radio na ovom predmetu, osim što sam kao tadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije FUP-a tražio da se ovo istraži i što sam potpisao taj izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Predmet je bio zanimljiv, jer se klasificira kao predmet trgovine ljudima - istakao je Vranj.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.