BIH

Strožije kazne za prekršitelje javnog reda i mira u Livanjskom kantonu

Fena

26.2.2018

Vlada Livanjskog kantona, na sjednici održanoj u ponedjeljak, utvrdila je Nacrt zakona o javnom redu i miru, koji će biti upućen u daljnju skupštinsku proceduru.

Tim zakonom uređuje se javni red i mir na području tog kantona, propisuju se prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije, koje se izriču počiniteljima prekršaja, a zaštita javnog reda i mira provodi se usklađenim djelovanjem zajednice, usmjerenim na prevenciju i sprečavanje prekršaja propisanih ovim Zakonom ili drugim propisom i sankcioniranjem njihovih počinitelja.

Novim zakonom posebna pažnja poklanja se zaštiti ranjivih grupa, odnosno osobama posebno ranjivim zbog njihove dobi, teže tjelesne ili duševne smetnje, invaliditeta ili trudnoće.

Jedna od novina je i to da će se za prekršaj iz ovog Zakona, koji je počinjen zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog porijekla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili izražavanja rodnog identiteta druge osobe, izreći novčana kazna koja je propisana za taj prekršaj uvećana za dvostruki maksimalni iznos novčane kazne propisane za taj prekršaj, saopćeno je iz te Vlade.

U obrazloženju donošenja Zakona ističe se kako je postojeći Zakon o javnom redu i miru na snazi od 15. juna 2007. godine, a određene izmjene i dopune važećeg Zakona do danas nisu vršene.

Evidentne promjene u društvenim odnosima, zahtjevi struke, te promjene nastale donošenjem Zakona o prekršajima Federacije BiH i izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Federacije BiH, ali i niza drugih u međuvremenu donesenih zakona, nametnule su kao nužnost pristupanje izradi novog zakona, navodi se u obrazloženju.

Također, Vlada Livanjskog kantona usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na odgovore na Upitnik Europske komisije na engleskom jeziku.

Na sjednici je usvojena i Odluka o odobravanju finansijskih sredstava u iznosu od 29.800 maraka kantonalnom nogometnom savezu iz Livna, kao finansijska podrška za plaćanje kotizacije za sve selekcije nogometnih klubova u 2018. godini.

Potreba sredstva iz te odluke bit će sastavni dio Programa utroška sredstava za sport za 2018. godinu. Temeljem donesene odluke odobrena su finansijska sredstva u iznosu od 1.820 maraka i za organiziranje sportskih takmičenja u nogometu, košarci i odbojci za učenike osnovnih škola Livanjskog kantona i bit će sastavni dio Programa utroška sredstava za sport za 2018. godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.