BIH

Uplašili Kolindu, meta bio Radončić!

Piše: A. ALJIMI

27.2.2018

Sigurnost Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, ozbiljno je narušena, a sudeći prema podacima iz nekoliko službi, na njega se već duže priprema atentat!

Prema navodima jedne obavještajne informacije, Radončićeva likvidacija trebala je vjerovatno biti izvršena tokom januara ove godine.


Radončić: Je li on „predsjednik“ kojeg je trebalo ubiti

Otkrivanje cijele zavjere počelo je podizanjem sigurnosno-policijskih mjera i općih provjera zbog dolaska hrvatske predsjednice u Sarajevo i ubistva Olivera Ivanovića 16. januara ove godine na Kosovu.


Grabar-Kitarović: Odgodila posjetu u strahu od atentata

Tog dana u zvaničnu posjetu BiH trebala je doputovati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Posjeta je naprasno odgođena. Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak uzaludno je čekao na aerodromu visoku gošću. Ispostavilo se da su hrvatske službe došle do informacije da „predsjednik“ treba biti ubijen!

Uhvaćen u RS

Prema operativnim podacima MUP-a TK, koje su trebale ostati skrivene od javnosti, Damir Mehić je 17. januara prelazio granicu na prijelazu Uvac i otvara se pitanje da li je on trebao izvršiti atentat na „predsjednika“.

Bh. delegacija uzalud čekala Kolindu na Sarajevskom aerodromu

Samo dan ranije, 16. januara 2018. godine, u Kosovskoj Mitrovici, u jutarnjim satima, ispred svoje kancelarije ubijen je političar Oliver Ivanović.

Mehića su u apartmanu hotela “Vučko” na Jahorini uhapsili pripadnici Antiterorističke jedinice MUP-a RS, u sadejstvu s pripadnicima FMUP-a, nakon čega ga predaju inspektorima FUP-a. On je bio u bijegu pet godina zbog ubistva Emira Džinića u Tuzli 2013.

Mehić: Ko mu je bio konačni cilj?

Kod Mehića je, osim pištolja, pronađeno više originalnih identifikacionih dokumenata BiH, među kojima su i lična karta izdata na ime Almir Fejzić i dokumenti izdati od Republike Kosovo, na ime osobe Esat Benushai.

Ono što je zabrinjavajuće jeste da je Mehić na originalnim zvaničnim bh. dokumentima imao svoju fotografiju, ali podatke Almira Fejzića, koji je živ i koji je priznao da je znao da mu je identitet ukraden, ali to nije smio prijaviti. Mehić je ušao u MUP TK i fotografirao se za te dokumente, iako je bio na Interpolovim potjernicama zbog ubistva Emira Džinića iz 23. juna 2013.

Bibi je, kako se saznaje, koristio kosovski broj i razgovarao putem Vibera i zato ga je bilo teško pratiti.

Bibi sve otkrio u zatvoru

Ipak, da se dešavaju čudne stvari, pokazuje sljedeća informacija. Po dovođenju u Sarajevo, navodno su mu Osman Mehmedagić Osmica i Dubravko Čampara, sudeći prema Mehićevim hvalisanjima u tuzlanskom zatvoru, obećali amnestiju ako ukloni Radončića.


Mehmedagić i Čampara: Šta su u prostorijama FUP-a tražili od Mehića

Mehić se u zatvoru dodatno pohvalio da je s Dubravkom Čamparom i Osmanom Mehmedagićem Osmicom u pogledu ubistva Džinića dogovorena pravna konstrukcija i shema odbrane Mehića u kojoj će otac ranije ubijenog Aldina Beširevića, zvanog Bazan (koji je likvidiran 20. juna 2014. godine), svjedočiti u korist Mehića, na način da će reći da mu je sin, prije nego što je ubijen, rekao da je Aldin, a ne Mehić, ubio Džinića, te da iz pištolja koji je koristio Mehić u pucnjavi nije niko ubijen ni ranjen. Oni su planirali uništiti dokaze i zamijeniti tragove u ova dva slučaja ubistva.

Zadatak za pripremu Mehićeve odbrane, prema ovom nevjerovatnom scenariju, koji se prepričava u tuzlanskom zatvoru, dobio je Alen Gadžo, iskusni operativac OSA-e i bivši ministar unutrašnjih poslova TK.

Sve upućuje na to da su Radončiću glavu spasile sretne okolnosti da je „neuhvatljivi“ Bibi, koji je redovno vježbao u teretani u centru Sarajeva, uhapšen zbog podignutih mjera sigurnosti u regionu. Umjesto da država istraži ko stoji iza Bibija, oni koji rade u njeno ime, očito su ga uzeli u svoju zaštitu.

Jer, neshvatljivo je da opasni ubica pet godina slobodno šeta po Federaciji BiH i, uz pomoć moćnika, dobiva prave lične karte za lažni identitet. Kod Mehića je prilikom hapšenja pronađena velika količina novca. Ostalo je nepoznato gdje je novac završio, je li ostao u RS ili je prebačen u FBiH, ili se ponovo pojavio neki Božo Mihajlović koji ga je uzeo sebi.

Ljubić i Balić opstruiraju istragu!  

Također, kako tvrde poznavaoci prilika u Tuzli, u istrazi o ubistvu Džinića iz 2013. godine vidljivo je da pojedine osobe, interesantne za istragu, uopće nisu kriminalistički obrađene. Izvori „Avaza“ tvrde da bi, ako bi se s tim osobama savjesno i profesionalno postupilo, one dale korisna saznanja za rasvjetljavanje ubistva. Korisne informacije za ubistvo Džinića mogli bi dati izvjesni Kovačević iz Brčkog, Elvis Šojka Mulaomerović, „Aladin“ iz Brčkog, Beriz Kabilović te ponovna obrada Amira Lisičića.

„Avazovi“ izvori tvrde da je očito da Kenan Balić, tužilac TK, zbog svojih posljednjih aktivnosti treba biti predmet interne istrage glavnog federalnog tužioca i disciplinskog tužioca VSTV-a, jer imenovani poduzima pristrasne radnje i istragu vodi u cilju amnestiranja Mehića i zastrašivanja svjedoka.

Kakva je snaga glavnog tužioca TK Tomislava Ljubića i kandidata za glavnog tužioca BiH, sasvim je jasno na osnovu konkretnog primjera.

Koja je uloga Samire Čampare u izdavanju lažne lične karte  

Nejasno je po kojim je procedurama i za čiji račun s Mehićem razgovor obavio i Mehmedagić, baš kao što nije jasno zašto Samira Čampara iz Agencije za zaštitu ličnih podataka, pomoćnik direktora za Sektor za inspekcijski nadzor, prigovore i središnji registar, nije pokrenula niti evidentirala predmet krađe identiteta Fejzića.

Čampara nije utvrdila ko je izdao dokumente Mehiću, a nije ni pokrenula zakonom obaveznu istragu o ovom slučaju.

Duboko ukorijenjeni u MUP TK

Salko Zildžić, savjetnik federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, član selefijskog pokreta i Kik-boks kluba „Flek Tom-Cat“, u najbližim je odnosima s braćom Mehić, Damirom, Samirom i Amirom. Inače, svaki od braće Mehić do sada je kriminalistički obrađivan zbog krivičnih djela ubistva.

Braća Mehić kontroliraju MUP TK, jer su Samir i Amir bili visokopozicionirani uposlenici MUP-a TK, Amir je čak bio komandir specijalne jedinice u Tuzli i odatle njihova veza i do danas očuvani odnosi s uposlenicima MUP-a i Almirom Gadžom, operativcem OSA-e.

Kriminalac i ubica uvodio Zildžića u ring  

Trenutno su Mehići vlasnici zaštitarske agencije „Flek“ (koja je bila registrirana u Brčkom, a kasnije zbog lakšeg poslovanja prebačena u Tuzlu) i finansijeri Salke Zildžića i selefijskog pokreta.

Zildžić: Zanimljiv obavještajnoj zajednici

Inače, Damir Mehić, zvani Bibi, vrlo je blizak sa Zildžićem, te je zbog tog odnosa Bibi član selefijskog pokreta. Na bokserskim takmičenjima Bibi je uvijek pratio Zildžića i izvodio ga u ring.

Ono što je posebno interesantno jeste pitanje da li je Zildžić ostvarivao kontakte s Bibijem i dok je ovaj bio u bijegu zbog ubistva.

Krio se kod ljubavnice 

Bibi je u Sarajevu živio kod Enise Resić, vlasnice agencije „VIP Travel“ u ulici Behdžeta Mutavelića na broju 2, u stanu na 14. spratu. Enisa Resić nije prijavljena za skrivanje ubice koji se traži po međunarodnoj potjernici, jer su bili ljubavnici.

Je li glavna tužiteljica Tadić službeno upoznata s obrađivanjem Mehića?

Kako tvrde „Avazovi“ izvori, inspektori su Mehića odveli na razgovor, gdje su ga dočekali Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e, i Dubravko Čampara, tužilac BiH.

Tadić: Šta se radi iza leđa glavne tužiteljice

Mehić se hvalio u tuzlanskom zatvoru da je s Osmicom i Čamparom sklopio „deal“ da su mu ponudili slobodu za F. R. (Fahrudina Radončića)! Upravo njih dvojica isposlovala su da se u izvještaju FUP-a (09-10/4-KU-14/18) tuzlanskom tužilaštvu spominju samo puko nedozvoljeno posjedovanje oružja i krivotvorenje isprava, a tu je konstatirano i da se Mehić brani šutnjom.

Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić najbolje zna postoji li pisani trag da je Dubravko Čampara, zajedno s Osmicom, i za čije interese „obrađivao“ Mehića. Odnosno, u ovom trenutku nije poznato postoji li obavezna tužiteljska službena zabilješka o ispitivanju Mehića i eventualno ponuđenoj nagodbi s njime da lažno svjedoči protiv Radončića, ako ga već nije uspio fizički ukloniti!

Kako tvrde pojedini nezadovoljni uposlenici FUP-a (koji su se tako predstavili u pismu dostavljenom redakciji), u izvještaju FUP-a ne navodi se da je Bibi bio u Tužilaštvu, ali su se, prema operativnim podacima, s telefonskog broja 033/707-262 iz Tužilaštva upućivali pozivi prema Tuzli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.