BIH

CCI: Loši rezultati rada Narodne skupštine i Vlade RS

Fena

27.2.2018

Predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI ) tvrde da je primjetan kontinuiran pad intenziteta rada i produktivnosti u radu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), a da je broj zakona utvrđenih na Vladi RS u 2017. najmanji u posljednjih sedam godina.

- Politički sukobi u RS, koji traju od samog početka aktuelnog mandata i na sporni način okupljena skupštinska većina, kulminirali su u 2017. godini, na način koji je narušio normalan rad entitetskog parlamenta – ocijenili su u CCI-ju.

Ipak, protest opozicije, koja tvrdi da je konstantno suočena s kršenjima Poslovnika o radu NS, a u posljednje vrijeme i ozbiljnim nepoštivanjem zakona, pa i Ustava RS, nije urodio plodom, osim što je, naveli su, pokazao da je vladajuća većina spremna na potpuno ignoriranje opozicije i na njeno odstranjivanje iz Skupštine, ukoliko se ne zadovolji ulogom koju joj je ona predvidjela.

Predstavnik CCI-ja Željko Ninković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci istaknuo da je NSRS u 2017. godini usvojila svega 42 zakona, što je za 15 manje nego u prethodnoj godini, dok je najlošiji rezultat u aktulenom mandatu ostvaren i u realizaciji Programa rada parlamenta.

Entitetski parlament nije održao ni posebne, tematske sjednice posvećene izuzetno teškom stanju u zdravstvu, privredi, zaštiti domaće proizvodnje, korupciji, urušavanju bankarskog sistema...

U CCI-ju su ocijenili i da je intenzitet rada Vlade RS u kontinuiranom padu od početka aktulenog mandata.

- Analizirajući mjere koje je Vlada RS razmotrila u 2017. godini, vidljivo je da najveći broj tih mjera predstavljaju rješenja koja, uz saglasnosti i odluke, čine 56 posto svih, na Vladi razmotrenih mjera. Informacije, izvještaji, planovi i programi predstavljaju dodatnih 30 posto, što znači da ove dvije grupe mjera obuhvataju čak 86 posto od ukupno razmotrenih. Najviše mjera tiče se trošenja budžetskih sredstava, a značajan dio svog rada Vlada je posvetila kadrovskoj politici - upozoravaju iz CCI-ja.

Istaknuli su potrebu povećanja efikasnosti obje institucije do kraja mandata, pogotovo u realizaciji planiranih mjera, s naglaskom na zakone i strategije.

Obje institucije trebaju se u svom radu fokusirati na ključne probleme građana i njihovo rješavanje, a prestati davati svoj doprinos dizanju tenzija u zemlji, stav je CCI-ja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.