BIH

Jubilej Regionalnog vijeća za saradnju: RCC slavi 10. rođendan

Svilanović: Pomoć na putu k EU

S. N.

27.2.2018

Regionalno vijeće za saradnju (RCC) danas obilježava 10 godina rada.  

Organizacija nastala na temeljima Pakta stabilnosti, sa sjedištem u Sarajevu, danas je respektabilni partner država jugoistoka Evrope na njihovom putu prema evropskim i euroatlantskim integracijama.

Formalno utemeljenje RCC je doživio na sastanku ministara vanjskih poslova država ovog područja, 27. februara 2008. godine u Sofiji.

RCC danas predano radi na realizaciji Strategije jugoistočne Evrope do 2020. godine. Radi se, kako je nedavno u intervjuu za „Dnevni avaz“ objasnio generalni sekretar ovog tijela Goran Svilanović, o projekcijama rasta regiona do 2020. godine.

On je tada naveo da je dio plana već ostvaren, posebno u oblasti energetike, dok rezultati zaostaju u ekonomskom napretku, naročito u otvaranjima novih radnih mjesta.

On je iznio i podatak da je od 2013. godine u regionu otvoreno 440.000 novih radnih mjesta. Od tog broja, čak 340.000 otpada na Srbiju.

Podaci koje je iznio nalaze se u Balkan barometru, redovnom velikom godišnjem istraživanju koje se provodi u ovom dijelu Evrope. Ono je komplementarno s metodama koje koristi Agencija za statistiku EU, Eurobarometar.

U radu RCC-a učestvuje čak 46 subjekata – od država-članica do međunarodnih političkih i finansijskih institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.