BIH

Hodžić: Čampara mi je nudio 50.000 KM mita i slobodu za lažni iskaz protiv Radončića

Piše: A. ALJIMI

28.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Faksimili pisma kojeg je Delalićev prijatelj uputio Radončiću 


Mensur Hodžić, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ-u Zenica, poslao je pismo predsjedniku SBB-a sa šokantnim navodima, u kojem je razotkrio da mu je nuđen veliki novac, kao i prijevremeno puštanje iz zatvora ako promijeni svoj raniji iskaz dat Tužilaštvu BiH i počne lažno svjedočiti protiv Fahrudina Radončića.

Pismo prenosimo u cijelosti, a advokatica Vasvija Vidović je već danas podnijela krivičnu prijavu protiv Dubravka Čampare, zbog ove, ali i više drugih prethodnih teških zloupotreba tužilačkih ovlasti i tražila je da se Čampara sasluša na novonastale okolnosti.

- Poštovani gospodine Fahrudine Radončiću,

Šta je napisao Hodžić

Moje ime je Hodžić Mensur. Trenutno se nalazim na izdržavanju kazne u KPZ-u Zenica. Nakon što sam dugo razmišljao o ovom pismu i da li da Vam iznesem istinu šta sam ja doživio u Tužilaštvu BiH, i to u novembru 2016. godine. Kao prvo da napomenem, meni je 39. godina, nisam balavac. Bio sam u raznim vodama, a, između ostalog, 2005. godine sarađivao sam i s rahmetli Ramizom Delalićem Ćelom. Te 2005. godine boravio sam u Mostaru, mjestu Bačevići, gdje smo radili (krijumčarili) ilegalne migrante s Kosova i Albanije. U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) itekako sam dobro poznat, međutim, SIPA radi na fazon, daj nam informacije, obećavaju i kule i gradove, dok na kraju ne dobijete ni hvala – naveo je na početku šokantnog pisma Hodžić.

On u daljem tekstu pisma tvrdi da je imao jako loša iskustva s pripadnicima SIPA-e.

- Kada sam razgovarao s inspektorom SIPA-e direktno u glavnom sjedištu gospodinom Vahidinom Šahinpašićem i davao istom informacije, bio sam dobar, a kada mu više nisam trebao, izdao je naredbu da me svakakvim oglase ovdje u KPZ-u Zenica. Ovo je bitno, novembar mjesec 2016. godine, kada sam odvezen u Tužilaštvo BiH i dao izjavu na okolnosti moje saradnje s Ramizom Delalićem i njegovom likvidacijom. Ja sam dao audio-vizuelnu izjavu, što znači, tonski i snimali su me posebnom kamerom u toku davanja iskaza kao svjedoka pred tadašnjim tužiocem Božom Mihajlovićem. Istom je prisustvovao i tužilac Dubravko Čampara. Odgovorno tvrdim i odgovorno sam dao iskaz da Vi, gospodine Fahrudine Radončiću, nemate apsolutno nikakve veze s ubistvom Ramiza Delalića, ali isto tako s ubistvom Ramiza Delalića nema ništa ni Naser Keljmendi, niti Muhamed Ali Gaši – tvrdi Hodžić.

Otkrio naručioce Delalićevog ubistva

On je, također, naveo da je lično dao imena nalogodavaca likvidacije rahmetli Ramiza Delalića, ali da se to očigledno nije svidjelo tužiocu Dubravku Čampari.

- Pravi nalogodavci likvidacije Ramiza Delalića su članovi SDA i njih štiti i podržava ova država! Isti lideri SDA su meni taj dan nudili da izmijenim svoj iskaz i da tu teretim Vas i Keljmendija za ubistvo Ramiza Delalića. Davali su mi automatski imunitet, 50.000 KM i ukidanje ove moje kazne. Odgovorno tvrdim da ja na to nisam pristao i baš zato što nisam pristao, nigdje tokom Vašeg suđenja ili suđenja Naseru Keljmendiju nije pušten moj audio-vizuelni iskaz. A zašto, zato što se istina prikriva – kaže Hodžić u pismu.

Dalje navodi da će zatvorska uprava, koja je pod kontrolom SDA, pokušati da ga diskreditira.

- Ova uprava će Vama prvenstveno govoriti sve i svašta o meni, ali samo ćete se uvjeriti koliko sam ja korektan, razuman i normalan čovjek. Od mene možete saznati samo pravu istinu i gdje su iste noći, kada je Ramiz Delalić ubijen, nestali USB stikovi i CD-ovi iz sefa kuće Ramiza Delalića. Vrijeme je da se otvori ova Pandorina kutija. Svaka stranica ovog pisma je lično mojim rukopisom potpisana iz sigurnosnih razloga i tačnosti pisma – kazao je na kraju pisma Hodžić.

Krivična prijava protiv Čampare: Prva strana prijave koja ukupno ima 15 stranica

Krivična prijava protiv Čampare: Druga strana prijave koja ukupno ima 15 stranica

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.