BIH

Spriječio sam, Predsjedniče, pakleni plan kada ste bili u rukama fašista

Predsjednik Izetbegović razmijenjen je 3. maja 1992. godine, nakon što je dan ranije zarobljen od agresorskih snaga na Aerodromu Sarajevo

E.D.A.

28.2.2018

U nastavku pisma koje je Munir Alibabić Munja, nakon što je smijenjen s mjesta načelnika CSB-a Sarajevo, poslao 13. avgusta 1994. godine prvom predsjedniku nezavisne BiH Aliji Izetbegoviću, ovaj nekada visokopozicionirani dužnosnik policijsko-obavještajnih struktura u BiH podsjeća na pripreme odbrane naše države. 

Postoje svjedoci

- Pripreme za odbranu od agresije počeo sam s Vama u maju 1991. godine i to je i po Vašoj ocjeni bilo uspješno. Rezultat toga je solidna dokumentacija koja se može višestruko iskoristiti. (Predata Vam je 10. 8. 1994.) - citirao je Alibabić svoje pismo Izetbegoviću u knjizi “Bosna u kandžama KOS-a”, a prenijela „Slobodna Bosna” u junu 1996.

U pismu Alibabić dalje nastavlja:

- Također sam na početku rata bio uz Vas i posebno teške trenutke smatram oko 2. maja 1992. godine, kada ste bili u rukama fašista i kada su domaći izdajnici pripremali klasični državni udar pod rukovodstvom F. Abdića.

Pošto sam blagovremeno operativno saznao za taj pakleni plan, angažovao sam krug Vaših odabranih saradnika da to spriječimo, u čemu sam i uspio. Postoje živi ljudi i svjedoci. Bit ću neskroman ako kažem da sam najzaslužniji za tu prvu informaciju, animiranje Vaših saradnika i spriječio sam komandni sastav SJB Stari Grad da otvara vatru po čelu konvoja, jer su takvu naredbu bili dobili od Delimustafića.

Kasnije sam se trudio da se u bazi, koju sam i obezbijedio na Vaš prijedlog, osjećate što sigurnije. Također, informacije koje su Vam prezentirane ispred Službe - Sektora SDB Sarajevo su bile većim dijelom provjerene i sami ste ih ocjenjivali korisnim.

Slijed mojih daljnjih aktivnosti Vam je dobro poznat. Rukovodio sam Centrom službi bezbjednosti godinu dana i za to vrijeme sam u organizacijskom i stručnom pogledu sa svojim saradnicima postigao zapažene rezultate u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, borbenih dejstava i za to sam od kolegija ministara i lično gospodina ministra dobio više usmenih pohvala.

Nastavak Alibabićevog pisma predsjedniku Izetbegoviću iz avgusta 1994. godine

Nacionalna struktura

Meni je poznato, gospodine Predsjedniče, da je Vama gospodin ministar o meni i CSB-u Sarajevo iznio niz dezinformacija, iako je to najuspješniji Centar u zemlji, gdje ima i mog doprinosa. Dezinoformišu Vas o nacionalnoj strukturi Centra, a istina je da je u procentima ovakva - muslimana 89,3%, Srba 2,8%, Hrvata 4,4%, ostalih 3,5%, a od rukovodnog rukovodnih ima muslimana 124, Srba 6, Hrvata - 2, ostali 3.

Također su Vas dezinformisali da je u Sarajevo za vrijeme mog rukovođenja CSB-om došlo 3.000 Srba, a istina je da je od otvaranja "plavih puteva" iz Sarajeva i Čekrčića otišlo na stranu agresora – 1.472, uglavnom Srba, a u Sarajevo pridošlih sa Grbavice ostalo 244, od toga Srba - 30% i 70% muslimana i Hrvata.

No, da vam ne oduzimam više vrijeme, jer očito Vi niste bili mnogo zainteresovani ni za fakte koje sam Vam prezentirao u posljednjem našem razgovoru (8. 8. 1994.). Bili ste odlučili da mene eliminišete i to ste uradili. Ali ste izgubili iz vida da se podaci o kriminalu tiču države, a ne pojedinaca i moja je dužnost bila da Vam ih prezentiram...

S poštovanjem,

Sarajevo, 13. 8. 1994. god.

Munir Alibabić.”

Ovako je Alibabić završio svoje pismo predsjedniku Izetbegoviću, prenijela je „Slobodna Bosna” u feljtonu u junu 1996. godine.

Alibabić: Zaustavio sam komandni sastav SJB Stari Grad da otvara vatru po čelu konvoja

Ispoštovao sam naredbe MUP-a 

- Istina, ja sam na kolegiju i u razgovoru sa gosp. ministrom, na radnim sastancima iznosio i određena neslaganja oko sputavanja borbe protiv kriminala, rasipništva, miješanja u nadležnosti Centra, sputavanja rada kadrova, kriminala u MUP-u i dr., a sve sa ciljem da rezultati MUP-a budu još bolji. Sve naredbe, instrukcije i depeše MUP-a sam ispoštovao do kraja, što se može provjeriti - napisao je, također, Alibabić u pismu predsjedniku Izetbegoviću 13. avgusta 1994. godine.

(Sutra: Koliko mi je Bakira radilo o glavi)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.