BIH

Ko su moćnici koji stoje iza Bibija

Mehić: Ubica pod zaštitom države; Osmica, Čampara i Zildžić: Potrčali u spas Bibiju

A. ALJIMI

28.2.2018

Nakon otkrića jezivih informacija da je na Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, duže vrijeme pripreman atentat, policijske agencije u BiH još se ne oglašavaju, posebno ne o tome ko je pet godina štitio okorjelog kriminalca Damira Mehića Bibija, koji je, navodno, vrbovan za izvršenje likvidacije.

Gospodar smrti

Mehić, koji je osumnjičen da je u junu 2013. godine ubio Emira Džinića, pet godina se naočigled policijskih agencija slobodno šetao BiH! Čak je redovno vježbao u teretani u centru Sarajeva. Njegovi moćni zaštitnici pobrinuli su se da dobije originalne lične dokumente s ukradenim identitetom.

Dokumenti su izdati u MUP-u TK “redovnom” procedurom na ime Almir Fejzić, ali s Mehićevom fotografijom. Fejzić je, navodno, znao da su njegovi podaci iskorišteni za krivotvorenje lične karte, ali to iz straha nije smio prijaviti, jer Mehić bukvalno vlada Tuzlom. U svojoj zaštitarskoj agenciji “Flek” ima armiju ljudi pod oružjem.

Iza leđa mu je i Salko Zildžić, član Predsjedništva SDA, pripadnik selefijskog pokreta i savjetnik federalnog ministra policije Aljoše Čampare, a kojeg je Mehić svojevremeno, dok je bio kikbokser, izvodio u ring. Mehić je označen kao jedan od glavnih Zildžićevih finansijera. Bibi je boravio i na Kosovu, gdje je koristio dokumente na ime osobe Esat Benushai i u kritično vrijeme na prijelazu Uvac prelazio je državnu granicu.  

Atentat na Radončića navodno je trebao biti izvršen u januaru ove godine, a život mu je spašen pukom srećom, jer su u regionu podignute mjere sigurnosti na visoki nivo zbog ubistva Olivera Ivanovića, srbijanskog političara, na Kosovu 16. januara.

Tog dana je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, naprasno otkazala posjetu BiH iz sigurnosnih razloga, jer su službe došle do saznanja da se priprema atentat na “predsjednika”. Nakon hapšenja u hotelu “Vučko” na Jahorini, kod Mehića su pronađeni pištolj i veća količina novca. Nepoznato je i gdje su oni završili.

Radončić: Ugrožena sigurnost lidera SBB-a

Obećanje o amnestiji

Nakon što su ga uhapsili specijalci MUP-a RS, navodno je predat pripadnicima FUP-a, koji su ga odveli na sastanak s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom OSA-e, te tužiocem Dubravkom Čamparom. Na tom sastanku oni su mu navodno obećali amnestiju za Džinićevo ubistvo ako ukloni Radončića, o čemu se Mehić hvalio u tuzlanskom zatvoru. Na tom sastanku dogovorena je i organizirana Mehićava odbrana pred tuzlanskim sudom. Tu organizaciju, navodno, na sebe je preuzeo agent OSA-e Alen Gadžo. Tu je isplanirano da se unište dokazi i zamijene tragovi.

Prema svemu sudeći, Osmica i Čampara, koji su pokušali sakriti sastanak s Mehićem te obećanje o amnestiji, sada imaju mnogo toga da objasne glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, iza čijih se leđa zavjera dešavala.

Grabar-Kitarović: Uplašila se za svoju sigurnost

Opasan kriminalni dosje

Mehić je odranije dobro poznat svim policijskim agencijama u BiH po činjenju raznih krivičnih djela. Pet godina nalazio se na svim mogućim potjernicama zbog ubistva Emira Džinića. Protiv njega je otvoreno nekoliko istraga u Tuzli zbog reketiranja, a navodno je umiješan i u krijumčarenje narkotika. U višegodišnjem je sukobu s Mersedom Hadžićem, zvanim Mirso Švicarac, zbog podjele grada. Mehić je odavno operativno interesantna osoba koja ozbiljno narušava sigurnost građana Tuzle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.