BIH

Novalić: Vlada FBiH ne može ispuniti zahtjeve boraca

( F. Fočo)

Piše: R. Be.

28.2.2018

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare da je glavni zadatak bio "provođenje reformi".

- One su podrazumijevale dva glavna problema - ekonomije i uvažavanje socijalnih prilika - penzioni fond, sređivanje prilika i dalje rješavanje problema boračke populacije.

Naveo je kako Federacija BiH godišnje izdvaja 650 miliona KM na svim nivoima vlasti za popravljanje stanja u ovoj značajnoj populaciji.

- Nakon 11 milijardi koliko je ukupno do sad potrošeno na rješavanje pitanja boračke populacije, FBiH ne može više. Neko ko je zamislio ove proteste je postavio tako visoke zahtjeve da ih FBiH ne može izvršiti. Mislim da u tome leži suština stvari. Postavili su zahtjev koji niko ne može izvršiti - poručio je Novalić.

Položaj boračke populacije ušao je u Reformsku agendu, kazao je Novalić i dodao da ostaju opredijeljeni da u saradnji sa boračkim organizacijama nastave raditi na tom cilju. 

- Neko kreira haos na koji se ne može dati rješenje - poručio je premijer FBiH. 

Pozvao je predstavnike onih koji protestvuju na pregovore i dodao da nisu organizirani.

- Nema odgovora na naše pozive, nemaju predstavnika i u pravnom smislu su potpuno van zakona. Mi prihvatamo da problem postoji. Pozivamo ih i noćas na pregovore, jer prihvatamo da treba rješavati problem. Ali, s druge strane nismo dobili pregovarače, rekao je Novalić. 

Napomenuo je da Vlada FBiH i dalje stoji na raspolaganju, jer "jedino se razgovorima i pregovorima problem može riješiti".

Imali smo niz revizija koje su pokazale što su pokazale. Još jednom ponavljam - Federacija ne može više. Blokada građana je zabranjena u vršenju njihovih aktivnosti - u njihovom kretanju i provođenju privrednih aktivnosti. 

Dobili smo niz poziva da prekinemo tu agoniju, i od poslodavaca i od građana. Još jednom pozivamo ovu grupu koja se nije identificirala, da dođu i da pregovaramo. Ima prostora da se rješavaju i ovi problemi. Ukoliko s druge strane zaista ne bude odgovora, pozvat ćemo organe reda da građanima omoguće kretanje - zaključio je Novalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.