BIH

Od 1. marta povećane cijene autobuskih karata Centrotransa

( Arhiv)

Fena

2.3.2018

Zbog usvajanja Zakona o akcizama na naftu, naftne derivate i lož ulje, kako je već ranije najavljeno, kompanija Centrotrans Eurolines je od 1. marta ove godine počela s primjenom novih cijena na linijama unutar BiH, a koje su uvećane za pet do 10 posto.

Naime, usvajanjem Zakona o akcizama došlo je do značajnog povećanja troškova (cijena nafte, guma, rezervnih dijelova) koji bitno utječu na ukupno poslovanje.

Iz Centrotransa su, kako je saopćeno, očekivali da će Ustavni sud BiH, na apelaciju određenog broja državnih zastupnika, poništiti odluku o uvođenju akciza.

Također su, putem udruženja prijevoznika apelirali na općinske, gradske i kantonalne vlasti da, u cilju zaštite standarda najugroženijeg djela stanovništva subvencioniraju troškove akciza, ali nije bilo pozitivnih reakcija.

Stoga je kompletan teret uvođenja dodatnih akciza i povećanje ostalih troškova pao na teret prijevoznih kompanija koje pružaju usluge prijevoza putnika u gradsko-prigradskom, međugradskom i međunarodnom saobraćaju.

Stoga je Uprava Centrotransa donijela odluku o korekciji, odnosno povećanju cijena usluga prijevoza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.