BIH

Šta kažu građani o bruci gradskih vlasti s odlukama o dodjeli priznanja "Počasni građanin Sarajeva"

A. T./ M. Mu./ E. D.

3.3.2018

SARAJEVO

Naza Bašić:

- Gradsko vijeće nije trebalo uraditi ovo što je uradilo. Sramota je prvo donijeti jednu odluku, pa je onda promijeniti. Prema meni, priznanje su trebali uručiti Stjepanu Mesiću, mada smatram da su ga ovako samo uvrijedili.

Zineta Rasavac:

- Iskreno mislim da Stipe Mesić zaslužuje to priznanje. Moguće da je povrijeđen što nije bio imenovan iz prve ruke jer se uvijek zalagao za BiH. Ovo nije uredu.

Zoran Marić:

- Ovo je bezveze i blamaža šta je vlast Grada Sarajeva uradila. Prema mom mišljenju, nagradu je trebao dobiti neko ko je napravio nešto za Sarajevo. Orhan Pamuk je ipak zaslužniji jer je na kulturnom polju uradio više i trebao je ostati jedini kandidat za priznaje.

Naza Bašić

Zineta Rasavac

Zoran Marić

TUZLA 

Esad Obad

- Stjepan Mesić je u pravu, apsolutno u pravu. Ne može se priznanje koje je nekome namijenjeno dati nekom drugom. To su neke igre. Meni nije jasno, ali u svakom slučaju neko bi se trebao izviniti Mesiću.

Fadil Dropić

- Priznanje Orhanu Pamuku nije dodijeljeno zbog pritiska iz Istanbula i Ankare. Kad kažu da se politika ne treba voditi u Zagrebu i Beogradu, onda ne bi se trebala voditi ni u Ankari. To ne odobravam. Radi se o neozbiljnom potezu.

Hajrudin Ibrišković

- Da vam pravo kažem, naša posla. Do podne ovako, popodne onako. Žalosno je to. Što se tiče Stjepana Mesića, on je dosta učinio za nas, zaslužan je, dosta je dao, bio je korektan kroz sve ratne godine.

Esad Obad

Fadil Dropić

Hajrudin Ibrišković

ZENICA 

Damir Bradarac:

- To je jedna obična farsa. Pitam se zar je moguće da glavni grad jedne države dovede sebe u situaciju da ne zna kome će dati priznanje. Oni nemaju nikakvu odgovornost. Treba ih sve na psihijatriju poslati da ih malo ispitaju.

Galib Delić:

- Danas je sve moguće. Ništa više čovjeka ne može u ovoj državi iznenaditi. Stipe Mesić je, prema mom mišljenju, odlično postupio. Nepravedno je to što su izmijenili odluku o dodjeli nagrade književniku Orhanu Pamuku.

Mladen Šimunac:

- Nije uredu nagradu nuditi Stjepanu Mesiću nakon što su je Orhanu Pamuku praktično oduzeli. To je poniženje za Mesića, koji je poznata i značajna ličnost. Malo ko bi prihvatio ovu nagradu na ovakav način, da bude drugi ili prva zamjena.


Damir Bradarac

Galib Delić

Mladen Šimunac

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.