BIH

Ministar Ramić ne da podatke o stranačkom mesaru Mujanoviću!

S. KURT

4.3.2018

Centralna izborna komisija (CIK) još čeka odgovor Federalnog ministarstva za raseljene osobe kako bi bilo ustanovljeno kada je i u kolikim iznosima poslovao s privatnom kompanijom „Mujanovići“.

Kako ni nakon zvanične procedure iz Ministarstva, na čijem je čelu istaknuti SDA-ovac nove generacije Edin Ramić, nije stigao odgovor, CIK je primoran, zbog revizije finansijskih izvještaja političkih partija, od Ramića i Ministarstva ponovo zatražiti odgovor.

Nijedna KM

Komisija traži podatke jer je u Zakonu o finansiranju političkih stranaka jasno naznačeno šta donatori mogu, a šta nikako ne smiju. Zakon ne brani fizičkim i pravnim osobama doniranje strankama, ali fizičke osobe tokom godine ne mogu dati iznos veći od 10.000, a za pravne osobe iznos je ograničen na 50.000.

Također, privatna kompanija koja u jednoj kalendarskoj godini sklopi ugovor s bilo kojim organom izvršne vlasti vredniji od 10.000, ne smije nijednu marku donirati političkoj partiji.

Zakon, očito, ne važi za privatnu kompaniju Murisa Mujanovića, mesara, vlasnika istoimene mesarske kompanije, intimusa i prijatelja čelnika SDA Bakira Izetbegovića.

Prema finansijskom izvještaju za 2016. koji je upravo na reviziji, firma „Mujanovići“ donirala je SDA u Srebrenici 2.000 KM.

Istovremeno, upravo te godine ova kompanija SDA-ovog privatnog mesara je s nekoliko federalnih institucija sklopila višemilionske ugovore.

Najprije je u januaru 2016. Federalno ministarstvo raseljenih osoba naručilo od Mujanovića visokosteone junice u vrijednosti od 753.740 KM te i junad za tov u vrijednosti od skoro 7,5 miliona.

Muris Mujanović nešto prije toga, a u saradnji s ministrom Ramićem, postao je poznat po aferi „Bolesne krave“, koje su navodno uvezene iz Rumunije i podijeljene povratnicima u istočnu Bosnu.

Mujanović je i ranije od istog ministarstva za iste namjene zaradio skoro osam miliona KM. U septembru 2015. dobio je 3,9 miliona, zatim uljeto iste godine još četiri miliona.

Ekskluzivac SDA

Inače, ovaj ekskluzivac zadužen je i za meso i mesne proizvode koje naručuju Služba za zajedničke poslove institucija BiH te Služba za zajedničke poslove Federacije BiH.

SDA-ov mesar dobro je poznat ne samo u političkim krugovima nego i među poljoprivrednicima kada je na sastanku u Parlamentu poručio da će „pet familija vladati Bosnom još sto godina“ i pohvalio se da su „dobro raspoređeni“. Svjedoci kažu da je bio spreman i na fizički obračun, koji je, zahvaljujući prisebnosti poljoprivrednika, izbjegnut.

Faksimil izvještaja: Srebreničkoj SDA Mujanović donirao 2.000 KM

Upit i Ministarstvu trgovine

Mujanovićevo ime veže se i uz aferu izvoza zaraženog mesa u Tursku, o čemu su izvještavali turski mediji i zbog čega je izvoz bio u pitanju. Iz istog razloga i na adresu Ministarstva vanjske trgovine BiH otišlo je pitanje jesu li i koliko poslovali s Mujanovićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.