BIH

Oglasila se majka tinejdžerice koja je pobjegla u ISIL: Moja Sabina nije mrtva

Srbija danas

5.3.2018

Majka Sabine Selimović, austrijske tinejdžerke bosanskog porijekla, koja je pobjegla u Siriju i pridružila se "Islamskoj državi", rekla je za portal "Srbija danas" da je njezina kćerka živa, iako se u medijima pojavila vijest o njezinoj smrti.

Naime, austrijski mediji pisali su da je Sabina ubijena prilikom jedne borbe u Raki, no njena majka kaže da nikad nije u takvo što povjerovala. Nastavila je tražiti svoju kćerku.

Sabina je s prijateljicom Samrom 2014. pobjegla od kuće i pridružila se džihadistima u Siriji. 

- Samra je Sabini platila avionsku kartu i odvela je od kuće, da bi tamo imala prijateljicu. Sabina je tada bila dijete. Nikada nije spominjala da bi išla u Siriju. Nikada mi ni na kraj pameti nije bilo da će ona tamo otići - kaže Sabinina majka. 

Sabina se majci javila sedmicu nakon odlaska, no ona ni tada nije znala u kojem se tačno mjestu u Siriji ona nalazi. Majka pretpostavlja da Sabina nije smjela reći gdje je. Ona i dalje ne zna što je sve njena kćerka prošla. 

Mediji su pisali da su se djevojčice u Siriji udale za borce ISIL-a.

- O tome ne znam ništa, niti mi je Sabina nekada ispričala tako nešto. Neke stvari koje su iznesene nisu istina. Pisalo se da je neki Omerović kriv zato što su one otišle tamo. Međutim, to nije istina. Sabina je u Siriju otišla na Samrin nagovor - kaže Senada Selimović za portal "Srbija danas".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.