BIH

DF upozorava ministra zdravstva HNK Gorana Opsenicu i Vladu HNK

Avaz.ba

5.3.2018

Ne dozvolite da, radi politikanstva i uputa vaših kriminaliziranih stranačkih mentora, stanovnici HNK potpuno ostanu bez zdravstvene zaštite, saopćeno je iz Demokratske fronte.  

Vašim ignorantskim stavom prema opravdanim zahtjevima Sindikata doktora i stomatologa u HNK, svjesno riskirate da stanovništvo HNK ostane bez stručne pomoći doktora medicine i stomatologije u cijelom Kantonu, jer su doktori medicine i stomatologije u HNK, zbog vašeg oglušivanja na njihove opravdane zahtjeve, najavili kolektivni štrajk, a u ekstremnom slučaju I kolektivni otkaz.

Pokušaj Vlade HNK da isposluje zaključivanje Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko–neretvanskog kantona sa sva tri sindikata zdravstvenih radnika u HNK “u paketu”, (tj. reprezentativnim sindikatima - Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu, Sindikatom doktora medicine i stomatologije HNK, te Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar), a mimo zahtjeva Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije za zasebnim pregovorima s njihovim sindikatom i formiranim zasebnim Mirovnim vijećem, u skladu sa Zakonom o štrajku, smatramo rušenjem temeljnog ljudskog prava na sindikalno organizovanje, kao i direktnim udarom na najstručniji kadar u ovoj oblasti, od kojeg u najvećoj mjeri zavisi zdravlje našeg stanovništva. 

Ovakvim pristupom, direktno se ugrožava zdravlje pacijenata, kao i pravo doktora medicine i stomatologije u HNK, koji su se godinama mukotrpno školovali i osposobljavali da imaju jednaka ili slična prava na naknadu za svoj rad kao njihove kolege u ostatku Federacije BiH.

Poštovani ministre, za kadrovima kakvi su doktori medicine i stomatologije je prava jagma u cijeloj EU, a vi se, ispunjavajući naloge svojih mentora, svojski trudite da ih bez borbe isporučite u “bijeli svijet” a pacijente ostavite bez njihove stručne pomoći. Jer, ti ljudi više neće ni za kakvu ljubav prema domovini i zavičaju ostati na našim prostorima radeći za “mrvice”. Na kraju, sve manje naših ljudi, bez obzira na nivo obrazovanja, bespovratno napušta naše prostore, a vi, umjesto da se borite za naše najbolje i najškolovanije kćeri i sinove, čuvate svoju fotelju i šaljete im najsramniju poruku, da ih ne trebamo, saopćeno je iz DF.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.