BIH

Završen sastanak čelnika tri države sa ministrima vanjskih poslova

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

6.3.2018

F. Fočo - Avaz
F. Fočo - Avaz
F. Fočo - Avaz
F. Fočo - Avaz
F. Fočo - Avaz
+8

14.40

Nakon sastanka čelnika tri države sa ministrima vanjskih poslova ovih država, počela je konferencija za novinare.

14.10

Kako javlja naša novinarka sa lica mjesta, sigurnosne mjere u Mostaru su na najvišem nivou. 

13.50

Delegacije tri zemlje predvođene predsjednicima i članovima Predsjedništva stigle su u hotel Mepas, te je sastanak čelnika tri zemlje sa šefovima diplomatija počeo. 

Upriličeno je zajedničko fotografiranje. 

13.40

Saznajemo da je sastanak čelnika tri države okončan, te da su se predsjednici zaputili prema hotelu Mepas gdje bi trebao biti održan sastanak sa šefovima diplomatije BiH Igorom Crnatkom, Srbije Ivicom Dačićem i Hrvatske Marijom Pejčinović-Burić.

13.00

Sastanak čelnika tri države je u toku.

Očekuje se sastanak s ministrima vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom, Hrvatske Marijom Pejčinović-Burić u hotelu Mepas i prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, nakon čega će biti održana konferencija za novinare.

12.10

I predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović stigla je, u pratnji 12 automobila, u Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Očekuje se da uskoro počne sastanak.

12.07

Aleksandar Vučić u pratnji 15 automobila stigao je u Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Vučića je ispred Ureda dočekao predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović i članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Uskoro se očekuje dolazak i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

11.56

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Mostar.

S druge strane, u Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH stigli su Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić.

Uskoro se očekuje da im se pridruže Grabar-Kitarović i Vučić, kada će i početi sastanak čelnika država.

Vučića su na mostarskom aerodromu dočekali ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

10.40

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u Mostar u hotel Mepas, potvrđeno je "Avazu" od zvaničnih izvora.

"Avaz" saznaje da se uskoro očekuje dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, nakon čega će uslijediti sastanak Grabar-Kitarović i Vučića s članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem.

Predviđeno je da sastanak počne od 12 sati u Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru.

Očekuje se da će čelnici država razgovarati o odnosima između tri zemlje, posebno o ekonomskoj saradnji te vanjskotrgovinskoj razmjeni i regionalnoj saradnji. Teme susreta, naročito kada su u pitanju BiH i Srbija, bit će i infrastrukturni projekti, kao i modernizacija putne i željezničke infrastrukture.

Također, bit će govora i o evropskim integracijama BiH i pitanju utvrđivanja granica BiH sa Srbijom i Hrvatskom, a jedna od neizbježnih tema su i izmjene Izbornog zakona BiH, koje su posljednjih mjeseci goruća tema u našoj zemlji.

Protokolom je predviđeno da sastanak predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH, predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije s ministrom vanjskih poslova BiH, potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske i prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Srbije, počne u 13.45 sati u Hotelu "Mepas".

Zbog dolaska predsjednika Srbije i Hrvatske, sigurnosne mjere podignute su na najviši nivo i primijetan je veći broj policijskih vozila u gradu na Neretvi. Zanimljivo je da čak ni ugostiteljski objekti u blizini Ureda člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića u Mostaru ne rade i da će biti zatvoreni kako je vidljivo iz obavijesti na ulaznim vratima do 14 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.