BIH

Kajmaković: Ove godine naš aerodrom imat će više od milion putnika

Kajmaković: Najveći rast

Avaz.ba

7.3.2018

Međunarodni aerodrom Sarajevo posljednjih godina bilježi konstantan rast broja putnika, aviooperacija, novih linija i aviokompanija, a to je posebno izraženo od kada je na čelu direktor Armin Kajmaković.  

Nove linije

Prema zvaničnim podacima, neto finansijska dobit za 2017. od 13.001.312 KM rekordna je u historiji ovog preduzeća i za 29 posto je veća od one ostvarene 2016. godine, kada je iznosila 10.044.292 KM, a za čak 54 posto od dobiti iz 2015., koja je iznosila 9.399.896 KM.

Kajmaković u razgovoru za „Dnevni avaz“ naglašava da se s pravom može istaći kontinuitet strateški osmišljenih i pažljivo planiranih aktivnosti koje su za cilj imale privući što veći broj aviokompanija na Međunarodni aerodrom Sarajevo, uspostaviti nove linije, kao i proširiti sve prateće ponude i sadržaje, u skladu s raspoloživim kapacitetima.

- U tom kontekstu, dosta govori i podatak da su prihodi od tzv. neavijacijskih usluga, odnosno kargo usluge, „duty free“ prodaja, zakup reklama i poslovnih prostora, ugostiteljstvo i catering u 2017. godini činili oko 23 posto ukupnih prihoda iz poslovanja Međunarodnog aerodroma Sarajevo – ističe direktor Kajmaković.


A brojke ne lažu. Lani je zabilježeno rekordnih 957.969 putnika i obavljeno 12.775 aviooperacija.

- Šest novih aviokompanija započelo je svoje operacije. Da će se ovi trendovi nastaviti, ukazuje činjenica da je već u prvom mjesecu ove godine broj putnika porastao za 25 posto u odnosu na isti mjesec lani, što predstavlja daleko najveći rast izvan ljetne sezone u povijesti aerodroma – kaže naš sagovornik.

Kajmaković potvrđuje da se aktivno radi kako bi takav trend bio nastavljen, s posebnim naglaskom na nove destinacije i u 2018.A nastavi li se ovakav trend, kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u ovoj godini prvi put će proći više od milion putnika.

Velike investicije

- Međunarodni aerodrom Sarajevo, nakon dugih i kompleksnih priprema 2016. i 2017. godine, u 2018. ulazi u fazu pune implementacije kapitalnih razvojnih projekata, koji se uglavnom planiraju finansirati iz vlastitih sredstava – potcrtava prvi čovjek Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Činjenica je da je do stupanja novog menadžmenta na dužnost u januaru 2016. postojao potpuni zastoj u realizaciji kapitalnih razvojnih projekata, što datira još od 2003. godine, kada je posljednji put rekonstruiran Terminal B.

Angažman svih jedinica

Direktor Kajmaković ističe da izuzetno uspješni rezultati poslovanja Međunarodnog aerodroma Sarajevo u 2017. ne bi bili mogući bez napornog angažmana svih organizacionih jedinica.

- Prije svega, to su operativne službe, ali i službe iz sigurnosnog, razvojnog, tehničkog, informatičkog, pravnog, finansijskog, komercijalnog i drugih domena. Važno je istaći i izuzetno dobru saradnju s Graničnom policijom, Upravom za indirektno oporezivanje, resornim ministarstvima, Općinom Ilidža i drugim institucijama – kaže on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.