BIH

Usvojen prijedlog SBB-a, SDP-a i DF-a da se ukine ručno brojanje glasova na izborima

S. D.

7.3.2018

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je zahtjev grupe poslanika za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. 

Naime, poslanici SBB-a, SDP-a i DF-a traže da se izvrše izmjene Izbornog zakona koje će omogućiti da se glasovi birača na izborima u BiH ne broje ručno, nego putem skenera, odnosno da se svaki glasački listić skenira, te potom izvrši njegovo elektronsko prebrojavanje.

Grupa poslanika iz SDP-a, SBB-a i DF-a predlaže i uvođenje videonadzora u prostorijama gdje se glasa na izborima u BiH.  

Kao razlog potrebe za uvođenje ovakvog načina brojanja glasačkih listića, zagovornici potrebe uvođenja ove izmjene istaknuli su da sadašnji način brojanja glasova otvara širok spektar manipulacija, čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Usvojen je i prijedlog Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH, o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji predviđa povećanje koeficijenata za obračun plaća vojnicima i podoficirima u Oružanim snagama BiH. 

Predstavnički dom Parlamenta BiH, premda je podržao prijedlog da se izmjene Krivičnog zakona BiH ,prema kojima se uvodi zatvorska kazna za skrnavljenje nacionalnih spomenika, razmatraju po hitnom postupku, sam zakon nisu podržali. Iako je postojala opća većina za podršku ovim izmjenama, nije je bilo među poslanicima iz entiteta RS.

Također, zbog nedostatka entitetske većine iz RS, nije usvojen prijedlog izmjena Izbornog zakona, Kluba poslanika SDP-a. Izmjene ovog zakona odnosile su se na smanjenje unutarstranačkog cenzusa s 20 na 10 posto.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.